<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=28726" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Български инженер разработва ракети в компанията Space X

10 Февруари 2018
0 3813

Българката д-р Маргарита Маринова от 2017 г. е старши авиационен инженер по въпросите на Марс и разработката на двигателни системи в компанията на Илон Мъск за космически технологии "Спейс екс" 

 

 

Авиационният инженер е и част от екипа, който разработи най-мощната ракета на „Спейс екс“ – "Фалкон хеви" (Falcon Heavy).

 

Тя беше изстреляна към Марс от космическия център "Кенеди" в Кейп Канаверал, щата Флорида, САЩ във вторник вечерта.

 

Към изпитателния товар на ракетата е прикачена червена „Тесла“ от колекцията на Илон Мъск.

 

 

 

Българката е била и планетарен учен към НАСА и е проучвала терени на нашата планета, наподобяващи такива на Марс. 

 

През 2013 г. д-р Маринова се присъединява към компанията на Илон Мъск.

 

 

Сред най-значимите си постижения на разработваните от нея ракети са 5 успешни приземявания на първи степени и 4 успешни изстрелвания на ракетата носител Falcon 9.

 

 

Екипът ѝ успешно изстрелва и първия български частен телекомуникационен сателит BulgariaSat-1 на 23 юни 2017 г.

 

„Основното нещо в работата ми е да мисля как да колонизираме Марс.

 

С екипа ми проектираме ракетни системи, а една от целите на компанията ни за намаляване на разходите за достигане на Космоса“, коментира д-р Маринова в интервю за канадското научно издание Explore Curio City, Let’s Talk Science.

 

Маргарита Маринова е родена в София в семейство на компютърни инженери. Когато е на 10 г. заминават за година във Виена, а след това заживяват в Канада.

 

Още в гимназията в Торонто тя е основател и председател на Международното Марс Общество.

 

 

На 18-годишна възраст вече е автор на пет научни труда. Говори няколко езика – български, английски, руски, немски и френски.

 

„От малка искам да разбера какво би било да живея в чужд и различен свят. С годините това се превърна в моя страст“, казва д-р Маринова.

 

Маринова има бакалавърска степен по "Аерокосмически инженеринг" в Масачузетския технологичен институт през 2003 г., специализирана в ракети с течно гориво.

 

След това заминава за Германия, като работи в продължение на една година в Airbus Safran Launchers, където се занимава с проучване свързано с двигателните ракети.

 

 

Завършва магистърска степен по планетарна наука в Калифорнийския университет през 2006 г. През 2010 г. защитава докторат по планетарни науки в Калифорнийския технологичен институт. 

 

Тя предложила  революционно решение как да се подобрят условията за колонизация на Червената планета, където се използват фреони, които предизвикват т.нар. парников ефект. 

 

 

„В гимназията си поставих за цел да комбинирам науката и инженерството, за да разберем как да стигнем до Марс. Работата ми в момента се състои точно в това“, посочва тя.

 

В свободното си време д-р Маринова обича да прекарва време с приятели, любител е на дългите преходи в планината, а понякога разпуска и със салса.

 

 

Източник: Vesti.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции