<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=79647" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Брифингът на ...

Български лекар в Берн: Ваксината срещу Covid-19 няма да ни промени генетично (видео)

10 Декември 2020
0 2002

„Ваксината срещу Covid-19 се базира на един елемент от генетичната ни информация, който не може да бъде презаписан или трайно запазен в нашите гени”, обясни в предаването “Здравей, България” по NOVA д-р Аспарух Илиев, завеждащ Лабораторията по инфекции на мозъка към университета в Берн.

“В този смисъл страховете, че тя ще ни промени генетично не са правилни. РНК е само един междинен продукт, който не остава трайно в нашето тяло”, допълни българският специалист.

„Ваксината, която Pfizer и „Модерна” прилагат, е така наречената РНК-ваксина. Тя не е съвсем нова като метод. Към момента имаме около осем подобни ваксини, които са тествани и някои се прилагат по света”, добави той.

„Една от критиките, които голям брой хора споменават е, че процедурата е протекла много бързо. Просто живеем в един информационен век, в който разработката на подобни продукти се случва с бързи темпове”, поясни той.

Относно ваксината на Pfizer ученият каза, че опитът с нея вече е от около 3-7 месеца тестване на продукта. При 45 000 доброволци са изследвани всички странични ефекти.

„Трябва да се има предвид, че когато се тества една ваксина, се следи всичко, свързано с доброволците. От мястото на зачервяване или някакви остри оплаквания до много други – включително какво е настроението ви и как се чувствате”, добави той.

Д-р Илиев обясни, че ваксините показват страничните си ефекти в рамките на много кратък период – 2 до 3 месеца, след като са поставени. Той коментира също дълготрайността на защитата от коронавирус на новата ваксина на Pfizer, както и митовете за траен имунитет след преболедуване на Covid-19.

Хора с алергии към лекарства не бива да си слагат ваксината на Pfizer, предупредиха британските регулатори

“Информация за това колко дълго ще действа ваксината може да получиме от фирмата и ще получиме в следващите четири до пет месеца. Мит е, че самата инфекция от Covid води до траен имунитет. Имунитетът е много променлив, като има случаи на наличие на антитела до осем-девет месеца, но има и случаи за повторно преболедуване на първия-втория месец. В този случай, надяваме се ваксината да даде много по-хомогенна картина”, обобщи д-р Илиев.

Източник: NOVA “Здравей, България”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции