<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77033" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте най-нов...

Български лекар в Германия: “Ситуацията в България би трябвало да тревожи всеки здравомислещ човек”

02 Ноември 2020
0 13927

“Няма пациент с Covid-19, който да е бил на лечение в болница и после да се е възстановил напълно. Животът после е друг”, обяснява пред Дойче Веле д-р Стоян Монев, който работи в Гютерсло. Ето какво още разказа той в интервюто си за медията:

Снимка: P.Kneffel/DPA

Д-р Стоян Монев: Факт е, че Германия, поне досега, се справя по-добре с пандемията. Германия има 35,3 интензивни легла на 100 000 жители, Италия – 8, Великобритания – 10, Белгия – 17. Имаме значително по-голям ресурс от другите и можем да поемем много повече болни. Освен това тук сме по-дистанцирани от другите и по-дисциплинирани като общество. Това си има понякога и предимства, особено по време на пандемия. Повечето германци спазваха мерките, но имаше и едни двайсетина процента, които продължиха да празнуват в големи групи – именно те са причината за втората вълна. До скоро повечето заразени бяха млади хора, сега те вече предадоха вируса на родителите си, родителите им са вече пациенти и именно те ще претоварят здравната система. Защото някои от тези пациенти ще останат по 4 до 6 седмици в интензивно отделение.

Какво очаквате Вие оттук нататък? Как очаквате да се развие ситуацията в Германия?

Д-р Стоян Монев: Очаквам повишаване на броя на заразените в следващите 2 до 3 седмици, след което вероятно ще настъпи спад – заради наложените ограничения. Ефектът от тях не може да се усети веднага. Без строгите мерки обаче след месец сигурно бихме имали по 100 000 нови инфекции на ден. А при такива числа здравната система би колабирала за месец.

Въпреки все по-тревожните съобщения за растящия брой пациенти, мнозина хора отричат съществуването на вируса. Има ги и в България, има ги и в Германия. Какво бихте казали на тези хора?

Д-р Стоян Монев: Бих им казал, че трябва да се научат да проверяват информацията, която намират в интернет, за да не стават лесна жертва на онези, които печелят от разпространяване на фалшиви новини или т.нар. “алтернативни позиции”. Бих казал и това: няма “алтернативна медицина”, както и няма “алтернативни факти”. Всичко, което действа, е част от официалната медицина – в болницата лекуваме и с растителни екстракти, ензими от прилепи, пчелен мед от австралийски пчели – всичко, което има доказан ефект, го ползваме и в класическата медицина. Така е и с науката. Явленията, които се самоопределят като “алтернативни”, всъщност са фалшиви.

Имате ли пациенти, които не са вярвали в съществуването на вируса? Какво разказват те, след като вече са били приети на лечение при Вас?

Д-р Стоян Монев: Много рядко имаме такива. Но има нещо друго интересно: прави ми впечатление, че сред болните от Ковид-19 в нашата болница има надпропорционален дял лица с руски акцент и с чуждестранно име. Много от тях споделят какво са чули за чудодейни лечения и ваксини, които ги имало само в Русия. Знам, че подобни “новини” се разпространяват от руската държавна телевизия Russia Today. Слушаме подобни неща всеки ден. Например лъжата, че руската ваксина била по-напред от западните ваксини. Та тя е пусната в полеви експеримент преди да е преминала фаза 3 на клинично изпитание, а други ваксини вече се намираха в тази фаза преди руската. Спомням си за един пациент с германско име и силен руски акцент, който не можеше и не искаше да повярва, че има двустранна типична Ковид-19 пневмония. Той ще остане в болницата между 14 и 21 дни и не е сигурно, че ще оцелее.

Все по-често се говори за пост-Ковид синдром, за който характерна е силната умора. Какви са Вашите наблюдения? Какво знаете Вие за този синдром?

Д-р Стоян Монев: Практически няма пациент, който да е бил лекуван в болница и който след това да се възстанови напълно. Говоря за хоспитализираните, не за онези, които просто са били положително тествани. Имаме много такива случаи на пациенти, без придружаващи заболявания, които всяка година са участвали в маратони. След прекаран Ковид-19 в болница месеци наред те имат полиневропатия или съобщават, че вече не могат да изтичат дори и половината от предишната си отсечка. Възрастните хора пък се обездвижват и много от тях умират кратко след изписването си или в рехабилитационна клиника. Преди това повечето пациенти са водили активен живот, шофирали са, грижили са се за някоя доброволна инициатива, след заболяването не могат да се върнат към предишния си живот. Все още липсват достатъчно данни за последиците от Ковид-19.

Имаше ли във Вашата клиника заразени медици?

Д-р Стоян Монев: Да, тук се лекуваха около десетина заразени лекари и сестри. Повечето от тях се бяха заразили или на почивка, или от свой близък. Две мед. сестри и един лекар бяха на командно дишане, развиха тежки усложнения, но оцеляха.

Тревожи ли Ви ситуацията в България?

Д-р Стоян Монев: Ситуацията в България би трябвало да тревожи всеки здравомислещ човек. Виждам кадри от градски транспорт, пълни заведения и дискотеки. Моите родители също ми съобщават, че около тях никой не носи маска и те са едва ли не някакви екзотични изключения в спазването на препоръките.

Можете ли да направите кратко сравнение между Германия и България по отношение на битката срещу пандемията?

Д-р Стоян Монев: В първата пандемична вълна България бе пример за подражание, сега обаче се намира в експоненциален ръст, който вече не може да бъде контролиран. Разликата е, че повечето германци подкрепят мерките или смятат, че са нужни, докато много от българите вярват в заговор или в стаден имунитет. Разочарованието от институциите кара българите да са недоверчиви по принцип към всичко, което идва от страна на властта. Когато става дума за пандемия обаче, трябва да се знае едно: и неефективните мерки са по-добри от никакви мерки.

Какво бихте казали за съветите от рода на: стабилизирайте имунната си система, за да не се заразите, приемайте витамин Д и други подобни?

Д-р Стоян Монев: Истината е, че при Ковид-19 не се умира от слаба имунна система, а от реакцията ѝ. Когато говорим за бактериални или за гъбични инфекции, общият отговор на имунната система има значение. Но когато говорим за вирус, имаме нужда от специфични антитела, които се изграждат или след боледуване, или след ваксинация. Няма как да се достигне до такъв специфичен отговор на имунната система с витамини и билки, няма смисъл да се препоръчват. От 15 години знаем, че приемът на мултивитамини може да намали продължителността на живота, както и че може да увеличиа рисковете от ракови заболявания. Тук става дума за милиардна фармацевтична индустрия, която повтаря мантри за недоимък от времето преди Втората световна война, за да възпитава консуматори на продуктите си. 

Какво бихте посъветвали нашите читателите – как да се държат в тази ситуация? 

Д-р Стоян Монев: Да се придържат към онова, което публикува световната научна общественост и да не вярват сляпо на съмнителни информации. Нека знаят – маската пази другия от нас. Нека носят маска на закрито извън дома си, както и на онези улици, в които има повишено движение на пешеходци. Да спазват дистанция и да имат разумно поведение, касаещо социалния им живот. Никой не е умрял от страх или от това, че барът затваря в 23:30 часа.

Какво се прави във Вашата болница за Вашата лична сигурност като медик?

Д-р Стоян Монев: Имаме маски за прах, които били допуснати и за Ковид-19, разбирам по китайския печат на тях. Имаме защитни облекла за цялото тяло, които виждам, че се ползват за пейнтбол, но и те били допуснати. Ръкавици и дезинфектанти имаме достатъчно, ако препаратът за дезинфекция на ръце пак изчезне от пазара, аптеката ни започва да го произвежда сама – има публикувана рецепта на страницата на СЗО. Пивоварни даряваха етанол за тази цел. Ако препаратът е правен на място, се усеща и различен мирис – по това разбираме дали в момента има недостиг.

Източник: Дойче Веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции