Български ресторанти и хотели отпращат азиатските туристи

February 25, 2020
26 73
Коментари: 0

Коронавирусът вече разклати редица индустрии по света, сред които туризма и транспорта, а последствията ще се усетят и в България, където туроператорите очакват отлив на туристи, пише Mediapool.

 

В опит да се спасят от разпространението на новия вирус, български хотели напоследък масово отказват да настаняват туристи от Япония, Малайзия и Южна Корея. Преди дни ресторант във Велико Търново не е допуснал група от японски туристи, съобщи Даниела Стоева, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА). Тя нарече ситуацията “обезпокоителна”.

 

Хотелиерите анулират едностранно резервации, независимо че някои от тях са направени още през миналата година. Обяснението е заплахата от коронавируса.

 

“България Ер” спря полетите си от и до Милано заради коронавируса

 

По-лошото е, че азиатските туристи са част от комбинирани турове с други страни от региона – Гърция, Румъния, Македония, Словения и т.н. В нито една от тези държави нямаме такива проблеми, това се случва единствено в България, каза Даниела Стоева.

 

“Така се показваме пред чужденците, като една нетолерантна нация”, допълни тя.

 

Тревогите на туроператорите са свързани и с предстоящия Празник на розата в Казанлък, който тази година започва на 20 май. Има сериозен риск за настаняването на туристите от Япония, които по традиция идват за този празник, посочи Стоева.

 

По данни на НСИ за 2019 г., през май около 2000 японци са посетили страната ни. За цялата минала година броят им е 12 000.

 

Групи хора са под карантина заради коронавируса в Сливен, Пловдив и Хасково

 

Туроператорите ще търсят среща с Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) за решаването на проблема. Председателят на БХРА Вени Петрова каза, че в организацията не са получили такива сигнали. Тя посочи, че допускането на туристи до хотели и ресторанти е лично решение на всеки собственик.

 

“Няма основание за притеснение. Спазваме всички мерки за сигурност предвидени от държавата, но психозата е доста голяма”, коментира Вени Петрова.

 

Източник: Mediapool

 

Коментари

Реакции

LIVE | Вторник | 18:00 ч.: Бойко Борисов и ген. Мутафчийски ще отговарят на вашите въпроси във FB страницата ни!