<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=78042" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: В интензивни...

Ваксината на „Модерна” срещу Covid-19 е показала 94,5% ефективност

16 Ноември 2020
0 1516

Първоначалните резултати от клиничните изпитания на американската биотехнологична компания „Модерна“ са показали, че тяхната ваксина срещу Covid-19 има 94,5% ефективност, предава NOVA.

Заключенията са от третата фаза на изпитванията на продукта. Първият междинен анализ включва 95 участници с потвърдени случаи на Covid-19, съобщават от компанията.

Ваксината на „Модерна” срещу Covid-19  е показала 94,5% ефективност
Снимка: Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket

Добра новина: Ваксината срещу Covid-19 на Pfizer даде над 90% ефективност

В следващите седмици „Модерна“ възнамерява да подаде молба до Агенцията по храните и лекарствата в САЩ за разрешително за спешна употреба. Компанията очаква разрешителното да се основава на финалния анализ на 151 случая и на медианно проследяване от над 2 месеца.

„Това е повратен момент в развитието на нашия кандидат за ваксина срещу Covid-19. Още от ранните дни на януари ние преследваме този вирус с цел да защитим колкото се може повече хора по света. През цялото време съзнавахме, че всеки ден е от значение. Този положителен междинен анализ от нашето проучване във Фаза 3 ни даде първото клинично потвърждение, че нашата ваксина може да предотврати заболяване от Covid-19, включително в тежката му форма,“ заяви Стефан Бансел, главен изпълнителен директор на „Модерна“.

Ваксината на „Модерна” срещу Covid-19  е показала 94,5% ефективност
Снимка: FOX

От компанията обявяват по-дълъг срок за съхранение на нейния кандидат за ваксина срещу Covid-19 при хладилна температура. Очаква се ваксината да остане стабилна при температура от 2 до 8 градуса по Целзий за 30 дни, което представлява увеличение в сравнение с по-ранното предвиждане за 7 дни.

Русия надцаква “Pfizer”: Нашата ваксина срещу Covid-19 е с 92% ефективност

„Вярваме, че нашите инвестиции в технологията за доставка на mRNA и в разработването на процес за производство ще ни позволят да съхраняваме и транспортираме нашия кандидат за ваксина  при температури, обичайни за широкодостъпните фармацевтични фризери и хладилници,“ заяви Хуан Андрес, директор по техническите операции и качеството в „Модерна“.

Ваксината на „Модерна” срещу Covid-19  е показала 94,5% ефективност
Снимка: CNBC

„Възможността да складираме нашата ваксина за до 6 месеца при минус 20 градуса по Целзий, включително до 30 дни при нормални хладилни условия след размразяване, е важно развитие и ще позволи опростена дистрибуция и повече гъвкавост, за да се улесни по-широкомащабна ваксинация в Съединените щати и в други части на света”, казва още той.

Ваксината на „Модерна” срещу Covid-19  е показала 94,5% ефективност
Снимка: David L. Ryan/The Boston Globе

Източник: NOVA

Заглавна снимка: Reuters

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции