<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85863" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Проф. Костади...

Ваксината на AstraZeneca показа 79% ефикасност в САЩ и безопасност спрямо кръвни съсиреци

22 Март 2021
0 469

Ваксината срещу Covid-19 на Оксфордския университет и британско-шведската фармацевтична група “AstraZeneca” е показала 79% ефективност и безопасност при масови тестове в САЩ, Чили и Перу предава порталът “Бизнес инсайдър”, цитиран от Клуб Z. При изпитанията на са установени случаи на образуване на кръвни съсиреци у пациентите като е регистрирана 100% ефективност срещу тежко боледуване от коронавирусна инфекция.

Проф. Гетов: Случаите с тромби след ваксиниране с AstraZeneca са ултра-редки (видео)

Около една пета от доброволците в клиничните тестове са били на възраст над 65 години и при тях ефикасността на препарата е същата, каквато е била отчетена при по-младите.

Всички участници са получили по две дози в рамките на четири седмици, макар оптималният интервал да е 12 седмици. В България двете инжекции се поставят през 10 седмици.

Това са най-широкомащабните изпитания, провеждани с тази ваксина досега. Производителят вече може да представи данните на американския регулатор – Администрацията за храните и лекарствата, което отваря пътя за разрешаване на ваксината в САЩ.

В момента в САЩ се ползват американско-германската ваксина на “Pfizer/BioNTech” и американските на “Moderna” и “Johnson&Johnson”. Одобрението от американския регулатор ще отнеме вероятно няколко седмици.

Изпитанията са обхванали над 32 000 пациенти над 18-годишна възраст на 117 различни места в Америка. 

След временно прекратяване на ваксинацията с препарата на “AstraZeneca” в редица страни на ЕС заради страхове, че предизвиква тромбози, Европейската агенция по лекарствата се произнесе миналата седмица, че той е безопасен, след което използването му в Европа беше подновено с изключение на скандинавките страни. Световната здравна организация препоръча използването му още през февруари. 

Ако сте ваксинирани с AstraZeneca: Ето какво трябва да знаете

В Обединеното кралство и в Бразилия ваксината на “AstraZeneca” показа средна ефикасност от 72%.

 

До момента в САЩ са поставени 124 481 412 ваксинни дози срещу Covid-19, обяви американският Център за контрол и превенция на болестите, цитиран от Ройтерс. 81 415 769 души засега са получили по една доза, а 44 141 228 човека са напълно ваксинирани.

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции