<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=86365" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: МОН обяви 1 и 2...

Ваксината на AstraZeneca си сменя името. Вече ще се казва “Ваксеврия“

30 Март 2021
0 1622

Ваксината срещу Covid-19 на компанията “AstraZeneca” вече има ново име – “Васкеврия“. Това става ясно от описанието на препарата на страницата на Европейската агенция по лекарствата (EMA), пише Свободна Европа.

От шведската агенция за медицински продукти реагираха на новината и вече обявиха, че подобно преименуване е позволено, а това няма да доведе до промяна в състава или действието на препарата.

Проф. Гетов: Случаите с тромби след ваксиниране с AstraZeneca са ултра-редки (видео)

От EMA не съобщават за причините, свързани с решението, но от информацията в сайта на шведската агенция за медицински продукти става ясно, че искането за промяната на името е било одобрено от европейската агенция на 25 март.

В последните седмици се появиха множество информации, създаващи притеснения от използването на продукта на AstraZeneca. Няколко държави, сред които и България, временно спряха използването на ваксината заради съмнения относно безопасността ѝ.

Във вторник Канада обяви, че временно спира да използва препарата при хора над 55 години. Заедно с това здравните власти в страната поискаха нов анализ на ползите и рисковете от ваксината по възраст и пол.

Ако сте ваксинирани с AstraZeneca: Ето какво трябва да знаете

Към момента в “зелените коридори”, използвани за масова имунизация в България, единствената достъпна ваксина е именно тази на AstraZeneca.

Във вторник главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че в края на април гражданите ще получат и възможност да избират коя от ваксините да им бъде поставяна.

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции