<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=83256" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Лек спад на п...

Ваксината на “Johnson & Johnson” – с какво се отличава от другите?

06 Февруари 2021
0 592

Нова ваксина срещу Covid-19 подаде молба за одобрение в САЩ днес – тази на Johnson & Johnson , пише Клуб Z.

По първоначални данни от третата фаза на тестване, тя е с най-ниска ефикасност от създадените досега ваксини – едва 66%, което на пръв поглед означава, че всеки трети, който я получи, няма да бъде защитен от новия коронавирус.

Спряха клиничните тестове на Covid-ваксината на “Johnson&Johnson” заради заболяване на участник

Нещата обаче не са толкова прости. Изследванията показват още, че в 85% от случаите ваксината предотвратява тежко преминаване на болестта, на практика превръщайки я в еквивалент на неприятен грип.

Любопитно е, че и базовата ефективност на ваксината показва големи разлики в различни държави. 66% е усреднена стойност, в САЩ тя е 72%, в Латинска Америка – 66%, а в Южна Африка – 57%.

Последният резултат се обяснява с факта, че в Южна Африка 95% от случаите на заразени след ваксината са с нов вариант на вируса – B.1.351, срещу който и другите ваксини може да се окажат по-малко ефективни.

Подобно на ваксината на AstraZeneca, тази на Johnson & Johnson също е далеч по-издръжлива и може да се съхранява в обикновен хладилник – за разлика от решенията на Pfizer и Moderna, които се нуждаят от изключително ниски температури.

В добавка, тази ваксина е първата, която действа след една доза. Досега всички одобрени инокулации срещу Covid-19 изискват две дози, които се поставят на няколко седмици една от друга.

Това създава множество логистични и организационни проблеми – българските здравни власти, например, оправдаваха бавните темпове на ваксинации у нас с факта, че когато един човек е ваксиниран с първата доза от ваксините на Pfizer или Moderna, втората доза се пази за тях още близо месец.

Друг особен ефект от тази ваксина е, че ефективността й се покачва с времето. 49 дни след ваксинация няма случаи на заболели сериозно от Covid-19.

В изследването са участвали 44 хил. души.

Ваксината на Johnson & Johnson е векторна, като за целта се ползва аденовирус, подобно на тази на AstraZeneca. Това води и до подобна цена – тя ще се нареди сред най-евтините опции на пазара.

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции