<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=84716" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Промяна в пун...

Ваксината на Pfizer може да е по-малко ефективна при хора с наднормено тегло

02 Март 2021
0 432

Ваксината на Pfizer/Biontech може да е по-малко ефективна при хора с наднормено тегло. Италиански изследователи са открили, че здравни служители с наднормено тегло са произвели само около половината от стандартното количество антитела след втора доза от ваксината в сравнение с хора в добра физическа форма, пише Клуб Z.

Въпреки че е твърде рано да се разбере какво означава това за ефикасността на ваксината, според експерти, хората, страдащи от затлъстяване, може да се нуждаят от допълнителна доза, за да се гарантира, че са адекватно защитени срещу Covid-19.

250 милиона деца по света ще страдат от затлъстяване след десет години, според проучване

Предишни изследвания показват, че наднорменото тегло – което се определя като индекс на телесна маса (ИТМ) над 30 – увеличава риска от смърт от Covid-19 с близо 50 процента, както и вероятността от хоспитализиране със 113 на сто.

Част от притеснителните данни може да отдадем на факта, че хората, страдащи от затлъстяване, често имат други медицински състояния, като сърдечно заболяване или диабет тип 2. Но излишните телесни мазнини също могат да причинят метаболитни промени, като инсулинова резистентност и възпаление, които затрудняват организма в борбата с инфекциите.

Други изследвания показват, че противогрипната ваксина е само наполовина по-ефективна при хора със затлъстяване в сравнение с тези със здравословно тегло.

Новото проучване, което все още не е рецензирано, предоставя първите преки доказателства, че подобен проблем може да възникне при ваксините срещу Covid-19.

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции