<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=84202" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Уволнение гр...

Ваксината на Pfizer може да се съхранява и на по-високи температури от предписаните

20 Февруари 2021
0 454

Ваксината на фармацевтичните компании Pfizer и BioNTech срещу Covid-19 остава стабилна и може да се съхранява за две седмици на температури, далеч по-високи от предписаните досега, обявиха двете компании. Това значително ще улесни разпространението на препарата, пише Нова тв.

Двете компании са информирали американския регулатор Агенция по храните и лекарствата, че ваксината им остава стабилна, ако се съхранява за период до две седмици при температури от минус 25 градуса по Целзий до минус 15 градуса по Целзий, които са обичайни за медицинските фризери.

Ваксината, която е една от трите, одобрени за употреба досега в ЕС, трябва да се транспортира и съхранява при температури между минус 80 градуса по Целзий и минус 60 градуса по Целзий, което изисква специални условия и създава логистични пречки за разпространението на продукта, разработен въз основа на технология на информационна РНК, отбелязва агенцията.

Какво има във ваксината на Pfizer? Вижте десетте ѝ съставки

Новите правила за съхранение “може да улеснят складирането на нашата ваксина в аптеките и да осигурят по-голяма гъвкавост във ваксинационните центрове”, каза съоснователят на BioNTech Угур Шахин. Той каза още, че BioNTech и Pfizer работят и върху “нови формули, които още повече ще улеснят транспортирането и използването на ваксината ни”.

Източник: Нова тв

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции