<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=83387" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Опасно услож...

Ваксинационният Щаб: До юни се очаква 2 млн. българи да бъдат имунизирани срещу Covid-19 (видео)

09 Февруари 2021
0 397

„Самолетът с ваксините за България е излетял от Германия тази сутрин и вече пътува към нас. Цялата информация за ваксината на AstraZeneca беше разгледана обстойно. Ние взехме решение да се съобразим с препоръката на Европейската агенция по лекарствата, която казва, че показанията са за лица над 18-годишна възраст. Съществуват данни, че за хора над 55 години наличните данни не позволят ефикасността да бъде изчислена. Ефикасността на ваксините се смята по различен метод, защото трябва да има достатъчен брой заболели. Имунният отговор обаче не показва разлика спрямо другите групи, на които е тествана ваксината. Същото важи и за безопасността. Заключението на експертите е, че тя може да бъде прилагана и на лица над 55-годишна възраст“.

Това заяви в предаването „Здравей, България“ по Нова тв изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Ваксини – първо за богатите

Той добави, че всяка държава взема тези решение сама за себе си. Предстояло да се публикува ново изследване за действието на ваксината на AstraZeneca върху хора над 55-годишна възраст. Това според Кирилов щяло да доведе до промяна и тези държави също да започнат да я прилагат.

„Има разлика между ефикасност и ефективност на ваксината. Данните не могат да се прехвърлят по проценти и да се смятат колко хора ще бъдат предпазени от ваксината. Не можем да твърдим, че 900 хиляди души няма да имат полза от ваксината. Когато говорим за ефикасност не трябва да считаме само разболяване. От много голяма важност е как би протекло заболяването. Данните показват, че при ваксинираните не се проявяват усложнения и не се стига до хоспитализация, което е изключително важно за овладяването на една такава пандемия“, обясни Кирилов.

Ваксинационният Щаб: До юни се очаква 2 млн. българи да бъдат имунизирани срещу Covid-19 (видео)

„58 888 са поставените дози у нас. От тях 17 471 души са получили по две дози. Около 41 500 са получили поне една доза от ваксините срещу Covid-19 у нас“, посочи експертът.

Относно втората доза на ваксината на AstraZeneca, той заяви, че препоръките са тя да се постави около десетата седмица.

„Информацията показва, че ефикасността е най-висока между 8 и 12 седмица. Информацията, която получаваме от ЕК и производителите, се променя доста динамично. С висока степен на категоричност имаме уверение, че през февруари ще получим 260 хиляди дози. Те ще бъдат поставени на същия брой души и няма да пазим за втора доза. Още в края на тази седмица ще получим 31 200 дози от ваксината на Оксфорд. Около 20 февруари се очакват 81 000 дози и в края на месеца 118 000 дози“, обясни Кирилов.

„Към този момент имаме три разрешени препарата за употреба. Ако следваме този сценарий, към юни месец ще имаме малко под 2 милиона души, които са ваксинирани. Всичките условности обаче остават. В страната могат да бъдат ваксинирани общо около 6 милиона души. Очакваме още две ваксини да бъдат разрешени за употреба, едната от които еднодозова. Тогава този брой може да надвиши и 2.5 млн. души. Компанията Johnson&Johson е тази, която ще предлага ваксина от една доза”, обясни Богдан Кирилов.

От Pfizer до CureVac – ваксините ще им донесат милиарди

Ще ни пазят ли ваксините от новите мутации? „Това е една от най-актуалните теми в света към този момент. Всички влагат изключително сериозен ресурс в изследване именно на тази информация. Българските специалисти също са ангажирани по темата. Ваксините ще бъдат ефективни срещу британската мутация, а за южноафриканската все още няма информация“, обясни Кирилов.

В трета фаза са включени участниците в изборния процес. За тях има предвидени ваксини и това ще им гарантира спокойствие докато работят. Беше взето решение да се включват и журналистите, защото ролята на медиите е изключително важна за обществото. Хората в транспортните и комуникационните сфери също ще бъдат ваксинирани във Фаза 3.

Източник и видео: Нова тв

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции