<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=90167" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Гърция разхл...

Ваксинацията сред роми и бежанци у нас тръгна без интерес (видео)

28 Май 2021
0 457

Няма интерес към ваксините срещу Covid-19 сред ромската общност в Харманли, където бе изпратен мобилен екип, придружаван от главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

“Сигурно ще си навлека гнева на някои хора, но ще ви кажа, че човек, който до момента не се е срещал с вируса, няма противопоказания и не е иска да се ваксинира, за мен е безотговорен първо към собственото си здраве и второ – към обществото”, смята той като допълни, че броят на имунизираните е далеч от необходимия за изграждане на колективен имунитет.

Снимка: БулФото

Според здравния медиатор в общината в Харманли Фани Иванова в квартала вече има ваксинирали доста хора от тези, които работят в чужбина.

“Повечето работодатели вече изискват и навън, повечето хора тук работят в чужбина. Връщат се сезонно, това е най-добрият вариант, защото те няма непрекъснато как да плащат за тези PCR тестове и тези, които работят в Холандия, в Испания има вече имунизирани хора. По принцип всички ги е страх от Covid-а, когато обявиха извънредната ситуация всички бяха изправени на нокти”, обясни тя.

Освен ромските махали, мобилният екип беше и в бежанския център в Харманли, където от 400 души, доза са пожелали едва 25. В неделя екипът ще е в Ивайловград.

Covid сертификат: Как ще се придвижваме в Европа? (видео)

Мерките по отношение на ромите и мобилните кабинети, за съжаление, отново закъсняха с 3-4 месеца. Това смята Алексей Пампоров, социолог и антрополог от Института по философия и социология към БАН.

“Ако имаше нужда нещо да се прави, то трябваше да е февруари – март, когато хората бяха в кварталите и не беше започнала сезонната работа в Испания, Италия, Холандия”, каза Пампоров.

Всички тези групи във ваксинационния план бяха включени в петата, последна фаза, която беше обявено, че започва да се осъществява в първата половина на май, т.е. около четири месеца след началото на ваксинационната кампания в страната.

Източник: КлубZ

Видео: БНТ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции