<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=78211" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Заев: Българс...

Ваксинирането срещу Covid ще бъде безплатно и доброволно за българските граждани (видео)

18 Ноември 2020
0 750

Премиерът Бойко Борисов обяви на правителствено заседание днес, че ваксинирането срещу коронавирус ще бъде безплатно и доброволно за всеки български гражданин.

“Затова са и новите 6 374 930 лева, които влагаме, за да можем да гарантираме безплатна и доброволна ваксинация на всеки, който пожелае. По най-бързия начин ще бъде доставена (ваксината – бел. ред.) в България в момента, в който бъде поставена на склад”, каза Борисоев.

Сумата ще бъде предоставена като допълнително финансиране за допълване на бюджета на Инструмента за спешна подкрепа на ЕС. Именно по този механизъм България ще разполага с нужните количества имунизации.

Министерският съвет одобри също допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г. в размер до 14 000 000 лева. Те са предназначени за купуването на още 17 280 флакона ремдесивир. Към момента са налични около 2000 флакона.

„Нашите лекари използват медикамента в по-тежките фази на заболяването, затова решихме да закупим още 17 280, за да има възможност да се даде в болниците на всеки нуждаещ се пациент на територията на страната“, посочи премиерът Борисов. Той акцентира, че в комбинация с други медикаменти ремдесивирът спасява живота на тежкоболните с Covid-19.

Борисов разпореди: Маските стават задължителни в час за учениците от 5 до 12 клас (видео)

В хода на заседанието на Министерския съвет премиерът Борисов добави, че правителството всеки ден предприема действия, с които българските лекари да разполагат с всички необходими медикаменти, за които световният опит показва, че помагат на заболелите от новия тежък вирус.

Източник: FB/Бойко Борисов

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции