<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85536" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Извънреден б...

Ваксинирането с AstraZeneca по света продължава, докато половин Европа чака разследването

16 Март 2021
0 437

В понеделник редица европейски държави обявиха, че временно спират поставянето на ваксини на AstraZeneca и ще изчакат публикуването на резултатите от разследването на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ). Верижната реакция започна след съобщения за единични случаи на съсиреци и намалено количество тромбоцити в кръвта при пациенти, които наскоро са били имунизирани с препарата, пише Свободна Европа.

Германия, Франция, Италия, Испания, Португалия, Кипър, Нидерландия, Дания, Кипър и Латвия преустановиха временно използването на ваксината, разработена от AstraZeneca и Оксфордския университет. Първа това направи България в петък. Имунизирането с препарата беше временно спряно и в страни извън ЕС, като Норвегия и Исландия.

Извънреден брифинг на здравния министър: Проверява се смъртен случай в Пловдив след имунизация, няма доказана връзка с ваксината (видео)

В същото време обаче БелгияПолшаЧехия и Украйна обявиха, че ще продължат да използват ваксината на AstraZeneca, съобщи Би Би Си.

Борисов разпореди спиране на имунизацията с ваксината на AstraZeneca (видео)

Ройтерс цитира свои източници от правителството в САЩ, според които до месец Вашингтон ще одобри ваксината на AstraZeneca за употреба на територията на Съединените щати.

Масовото използване на препарата продължава и в други части на света. Правителството на Австралия съобщи във вторник, че няма планове да преустановява процеса заради информациите за странични ефекти.

“Докато Европейската агенция по лекарствата разследва тези случаи, тя отново повтори, че ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca успешно предпазва от вируса и трябва да продължи използването ѝ”, каза Пол Кели, главен здравен инспектор на Австралия, цитиран от Ройтерс.

Премиерът на Тайланд Прают Чан-оча стана първият жител на страната, който беше ваксиниран с AstraZeneca. Тайланд отложи с няколко дни имунизационната кампания след съобщенията за странични ефекти, но сега ваксинирането вече е в ход.

“Днес аз повишавам доверието във ваксината с личен пример”, каза премиерът пред медиите, след като получи първата доза.

Канада обяви, че вече препоръчва ваксината на AstraZeneca и за хора над 65 години. По-рано канадският Национален консултативен съвет по имунизация беше ограничил употребата на ваксината до 65 години.

Европейската агенция по лекарствата разпространи позиция в понеделник вечер, в която казва, че случаите на кръвни съсиреци са наблюдавани при много малко хора, които са получили ваксина.

“Хиляди хора в ЕС получават кръвни съсиреци всяка година по различни причини. Броят на тромбоемболичните случаи след ваксинация не е по-висок от броя на подобни случаи при всички други хора”, се казва в съобщението на ЕАЛ.

Европейската агенция казва, че остава на позиция, че ползите от ваксината на AstraZeneca в предотвратяване на Covid-19, със съпътстващите рискове от хоспитализация или смърт, са повече от страничните ефекти”.

В четвъртък ЕАЛ ще проведе извънредна среща по темата, на която се очаква да бъдат обявени повече данни за резултатите от разследването.

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции