<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=83101" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Лек спад в бр...

Ваксинираните с първа доза във Великобритания вече са над 10 милиона

04 Февруари 2021
0 160

Британският премиер Борис Джонсън потвърди на пресконференция, че броят на получилите първа доза ваксина в Обединеното кралство е надхвърлил 10 милиона души, пише Нова тв.

Масовото ваксиниране във Великобритания стартира на 8 декември и премиерът открито изрази задоволството си, че за по-малко от два месеца вече са ваксинирани 10 милиона. В тази бройка получили първа доза са 95% от хората над 80 години и всички в домовете за социални грижи в Англия, по думите на Джонсън.

“Дори тези ваксини да не могат да ни направят неуязвими – нито една ваксина не гарантира 100% защита – има все повече доказателства, че нашите ваксини постигат ключовата цел да се намали смъртността и сериозните заболявания от тези главни щамове, които са обект на проучване”, посочи Джонсън.

Макар и заразяванията да намаляват броят на пациентите с Covid-19 в британски болници все още е доста висок – около 32 000. За последното денонощие са отчетени 1322 жертви.

Джонсън коментира, че броят на инфекциите от Covid-19 в Обединеното кралство все още е твърде “заплашително висок”, за да бъдат премахнати рестрикциите, наложени за ограничаване на разпространението на коронавируса.

По 140 души в минута ваксинират във Великобритания

Коментирайки изследване, което показа, че ваксината на AstraZeneca срещу коронавирус е 100% ефективна за сериозно случаи на заразени с Covid-19, британският премиер добави, че поставянето на първата ваксинационна доза изглежда осигурява защита “точно до повторната ваксинация след три месеца” и “вероятно ще намали предаването на инфекцията”.

Той също така потвърди, че остава уверен, че училищата ще отворят отново на 8 март.

Борис Джонсън обаче призова хората да следват високия дух и оптимизма на капитан сър Том Мур, който почина вчера от пневмония след заразяване с коронавирус. Джонсън цитира думите на 100-годишния ветеран от войната, че „утре ще бъде един по-добър ден“. В 18.00 часа британско време (20.00 българско) цяла Великобритания почете с ръкопляскане националния герой капитан Том.

Източник: Нова тв

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции