<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=100764" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Защо толкова ...

Ваксинираните пациенти в болница са рядкост и се изписват по-бързо, показват медицински данни

23 Септември 2021
0 225

Ваксинираните пациенти в болница са рядкост и се изписват по-бързо. Това показват данни, предоставени от екипа на Covid-19 отделението на УМБАЛ “Софиямед”, която е член на Българска болнична асоциация.

Статистиката до момента

„За месец август в отделението ни по-малко от 10% от пациентите са били ваксинирани. От 1 до 21 септември нито един от приетите за лечение пациенти не е бил ваксиниран. Лечението на тези от тях обаче, които имат завършен ваксинационен курс, беше много по-кратко и с много по-малко усложнения, отколкото при останалите“, обясняват специалистите от болницата.

Защо толкова много българи и румънци не се ваксинират?

По думите им, част от пациентите, които постъпват при тях за лечение, са и такива с поставена само една доза. Много е важно именно такива хора да ограничат контактите си до 14 дни след поставянето на втора доза от ваксината. Причината е, че едва минимум след този срок те са изградили антитела срещу вируса.

Лекарите съветват след приключване на ваксинационния курс хората да продължат да бъдат спазвани противоепидемичните мерки.

Ваксинираните пациенти в болница са рядкост и се изписват по-бързо

Статистика

Според световната статистика, 5% от имунизираните лица, независимо от заболяването, за което е поставена ваксината, се заразяват и разболяват. Голяма част от новоприетите през тази вълна от пандемията в УМБАЛ „Софиямед“ са и с висок процент на засягане на белия дроб, с бактериална инфекция, с повишени стойности на чернодробните ензими, с влошен захарен диабет, част от пациентите са „отключили“ диабет, вследствие на Covid-19.

Имунната реактивност при всеки човек е индивидуална. Важно е да се уточни все пак, че при имунизираните лица заболяването, включително и Covid-19, протича по-леко, с по-малко усложнения, отколкото при неимунизираните, сочат още данните.

„При всички случаи решаващо значение за предотвратяване разпространението на вируса има единствено ваксинацията. Ако всички успеем да се имунизираме и достигнем достатъчен процент, ще живеем по-спокойно“, обясняват още специалистите от Covid отделението на лечебното заведение.

По данни на болницата, през тази вълна са засегнати повече по-млади хора – между 30 и 50-годишни, които са провеждали домашно лечение за 5-7 дни, състоянието им се е влошило и се приемат с по-тежка клинична картина от предишните три вълни. Лечението при тези пациенти е по-продължително и съответно подобрението по време на лечебния процес настъпва в по-късен етап от хоспитализацията.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции