<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=27421" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Господар на с...

Валежите в Бургаско не са нито нечувани, нито невиждани, заяви синоптик (видео)

28 Октомври 2017
0 4556

Валежите, които паднаха в Бургаско, не са нечувани или невиждани. Това обяви в ефира на БиТиВи синоптикът Анастасия Стойчева, която прогнозира времето вече 17 години.

 

 

"В архива на Националния институт по метеорология и хидрология има много такива случаи. Най-близката година е 2014 г. Беше издаден червен код за Бургаска област. През 2006 г. най-значителният 24-часов валеж е в Малко Търново – 301 литра, тоест доста по-големи количества от тези, които се случиха сега", заяви синоптикът.

 

Синоптикът отбеляза, че от разказите на живеещите в наводнените къщи става ясно, че водата е дошла изневиделица, като по думите ѝ това доказва, че самият дъжд, макар и значителен като количество, не би могъл да предизвика такава приливна вълна.

 

СИНОПТИЦИТЕ ОБЯСНЯВАТ- ИМАТ ЛИ ВИНА ЗА УЖАСА В БУРГАС?

 

 

"Още от неделя бяхме наясно с това какво ни очаква, по тази причина издадохме оранжев код в два последователни дни", подчерта Стойчева, която е ръководител сектор "Метеорологични прогнози" и оперативен синоптик".

 

Институциите, които получават прогнозите, са президентът, премиерът, министрите на образованието, на регионалното развитие, на околната среда и водите, както и председателят на БАН, изреди тя.

 

Подчерта, че самият оранжев код е достатъчно притеснителен, тъй като при него се прогнозират явления с голяма интензивност, с изключителни материални щети, и опасност, която може да доведе и до човешки жертви.

 

"Тези предупреждения не са просто за да оцветим картата, тя е носител на информация, която трябва да засили вниманието и всички да се подготвят", посочи тя.

 

"Още във вторник кодът беше оранжев, при това беше издаден в понеделник в 12 ч. Когато приготвяме предупреждения за опасни явления, те са готови от предното денонощие, тоест 12 часа по-рано за следващото денонощие", изтъкна синоптикът.

 

Тя призна, че на 24 октомври в института са имали технически проблем по обяд, но той не е засегнал материалите, на базата на които се изготвя прогнозата за времето. "Бяхме готови с тази прогноза. Вместо в 12 ч. технически на страницата на института се появи в 13 ч., тоест с един час закъснение. Но категорично кодът беше оранжев още тогава", подчерта Стойчева.

 

Междувременно министърът на околната среда Нено Димов отново прехвърли топката към синоптиците. "Информацията, която беше дадена за района беше за около 50-60 литра на квадратен метър. Това, което се изсипа там беше около 190 л/кв. м., което е около три пъти разлика. Вероятно при по-точна прогноза, можеше да има по-адекватни мерки. Но в крайна сметка грешки се допускат", коментира министърът пред "Нова телевизия". И заяви, че голямото количество дъжд, който е паднал в района, е една от причините за опустошителните наводнения в Бургаско.

 

Източник: Dnevnik.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции