<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=79348" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Провалено де...

Валери Симеонов окончателно загуби дело за клевета срещу “Сега”

05 Декември 2020
0 803

Лидерът на НФСБ и зам.-председател на парламента Валери Симеонов окончателно загуби дело за клевета срещу “Сега”, съобщиха от медията, позовавайки се на становище на Висшия касаационен съд ВКС).

Симеонов заведе делото за непозволено увреждане през 2017 г. заради поредица от статии, уронващи репутацията му, като предяви искове за 35 000 лв.

По-рано през месец май същата година изданието публикува серия от статии “Валери Симеонов: Кой знае какви майтапчийски снимки от “Бухенвалд” имам?!”, “Сега: Категорично стоим зад статията”, “Джумбуш в “Бухенвалд”- Озверели човекоподобни не си знаят смешките”, “Майтап за “Бухенвалд” и… гробно мълчание на властта”, които разгневиха Симеонов. 

На първа инстанция Софийският градски съд му присъди 5000 лв. обезщетение. Но Софийският апелативен съд аргументирано отхвърли  това решение. В петък Върховният касационен съд е отказал да се занимава с казуса като по този начин остава в сила решението на Софийския апелативен съд от февруари т.г., с което бяха отхвърлени претенциите на Симеонов срещу изданието. 

Според съда Симеонов е казал пред “Сега” думите, които впоследствие отрича. За съда съдържанието на проведения разговор е точно възпроизведено в статиите. А критичните коментари за думите на Симеонов не могат да се проверяват за вярност, тъй като не са факти, а оценки. 

“Политиците, поради обществената значимост на дейността, с която се занимават, следва да търпят в много по-голяма степен критики за дейността и думите им в общественото пространство, отколкото останалите граждани”, припомня съдът.

“Съдебната практика единно приема, че не е противоправно поведението при изразено журналистическо мнение с негативна оценка, което засяга конкретно лице, когато действията му се коментират във връзка с обществен въпрос, свързан с неговия пост, дейност или занятие. Свободата на изразяване на мнение и неговото разпространение чрез слово – писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин, гарантирана като конституционно защитима ценност, е изключена само в случаите, когато се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие на личността. Когато не е налице някое от така изброените изключения, журналистите правомерно могат да изразяват своите оценъчни съждения. Негативните оценки за определена публична личност, не пораждат отговорност освен, ако не засягат достойнството на личността”, пишат върховните съдии.

Според върховните съдии апелативната инстанция правилно е приела, че статиите не съдържат обидни или клеветнически твърдения срещу Симеонов.  Изразът “Кой знае какви майтапчийски снимки от “Бухенвалд” имам” е възпроизведен точно. Думите са казани от Симеонов в телефонен разговор с журналист, по време на интервю с него в качеството му на вицепремиер и председател на една от партиите в управляващата коалиция. 

“Към този момент към ищеца е имало засилен обществен интерес, във връзка с придобил публична известност случай с бивш заместник-министър на МРРБ от квотата на НФСБ и негова снимка във “Фейсбук”, в която е вдигнал към восъчна фигура в музей, ръка с нацистки поздрав”, обяснява съдът. 

“Предвид така установения обществен интерес, липсата на установени обидни или клеветнически квалификации, накърняващи правата и доброто име на ищеца, а само на оценъчни съждения, макар и негативни, съдът е приел иска за неоснователен, поради липса на противоправно поведение, независимо че ищецът е възприел цитираните заглавия като причиняващи му вреди, като насочени против честа и достойнството му”, се казва в определението на ВКС.

Източник: “Сега”

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции