<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42406" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Синдикатите ...

Вандали изкъртиха и откраднаха бастуна на Пенчо Славейков от емблематичния паметник в София (видео и снимки)

15 Ноември 2019
0 1428

Вандали откраднаха бастуна на Пенчо Славейков от емблематичния паметник на площад "Славейков" в столицата, алармират потребители във Фейсбук групата "Sofia in Details". 

 

 

""

 

 

Бастунът на Пенчо Славейков не за първи път става жертва на подобно отношение. Преди години хулигани го бяха огънали, но оттогава на статуята не бе посягано.

 

 

""

 

 

Бронзовата пейката с двамата поети, дело на Георги Чапкънов, бе върната преди шест месеца на емблематичното си място на обновения площад в центъра на София. 

 

 

""

 

 

На по-малко от 100 метра от площад „Славейков“, в Такевата градинка, преди години изчезна друго произведение на Чапкънов – „Отвличането на Европа” (женска фигура върху бик). От известно време скулптурата отново е върху чешмичката в оригиналния си вид, но някой е покрил част от женската фигура с жълта боя.

 

 

37-ГОДИШЕН МЪЖ Е ЗАДЪРЖАН ЗА КРАЖБАТА НА "АПОЛОН МЕДИКУС" ДО ХАЛИТЕ

 

 

""

 

 

Миналата година откраднаха бронзовата статуя на Аполон Медикус до чешмите с минерална вода в центъра на София. Освен произведението на изкуството, липсваха и почти всички месингови чучури от чешмите на бившата минерална баня. Авторът на статуята отново е  скулпторът Георги Чапкънов.

 

 

Източник:  Фейсбук

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции