<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=97937" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: България пак ...

Вариантът Делта на Covid-19 удвоява риска от хоспитализация в сравнение с Алфа

30 Август 2021
0 244

Хората, заразени с варианта Делта на SARS-CoV-2, са изложени на приблизително двойно по-голям риск от хоспитализиране в сравнение с онези, инфектирани с Алфа. Това показва изследване на над 40 000 случаи в Англия в периода 29 март – 23 май 2021 г. То е публикувано в The Lancet Infectious Diseases, съобщава сп. “Обекти”.

Вариантът Делта на Covid-19 удвоява риска от хоспитализация в сравнение с Алфа

Рискът от посещението на болница по спешност или постъпването в нея в рамките на 14 дни от инфекция с варианта Делта също е около 1,5 пъти по-голям в сравнение с Алфа (наблюдава се 1,45-кратно увеличение на риска).

Това ново проучване е първото, което съобщава за риска от хоспитализация от Делта, сравнявайки го с Алфа, на базата на случаи, потвърдени с пълна геномна секвенция – най-точният начин за определянето на варианта на вируса.

„Това изследване потвърждава предишни открития, според които вероятността хората, заразени с варианта Делта, да се нуждаят от хоспитализация е значително по-голяма в сравнение с  тези с Алфа, въпреки че повечето случаите, включени в анализа, са неваксинирани. Вече знаем, че ваксинацията предоставя отлична защита срещу Делта и тъй като този вариант представлява над 98% от случаите на Covid-19 във Великобритания, от жизненоважно значение е тези, които не са получили две дози ваксина, да го направят възможно най-скоро.“, казва д-р Гавин Дабреа, един от водещите автори на прочуването и и консултант епидемиолог в Националната служба по заразни болести.

Той допълва, че все още е важно, ако имате симптоми на Covid-19, останете вкъщи и направете PCR тест възможно най-скоро.

За първи път вариантът Делта бе открит в Индия през декември 2020 г. и първоначалните проучвания показаха, че той е до 50 процента по-заразен от варианта на COVID-19, който вече бе доминантен по онова време – т.нар. Алфа, идентифициран за първи път в Кент, Великобритания.

Според предварително изследване, направено по-рано в Шотландия, рискът от хоспитализация заради варианта Делта е двойно по-голям в сравнение с Алфа.  Освен това той се асоциира и с потенциално по-остри симптоми на заболяването. Предишното изследване е използвало резултатите от първоначалните PCR тестове на пациентите, за да потърси конкретен ген, асоцииран по-често с варианта Дела, и да определи по този начин с кой вариант са се били заразили.

В най-новото проучване изследователите анализират здравните данни от 43 338 случаи на хора, болни от Covid-19 в Англия в периода 29 март – 23 май 2021 г., включително дали са се ваксинирали или не, посетили ли са спешното, били ли са а приети в болница и други демографски характеристики. За да определят варианта, с който са заразени, учените подлагат пробите от всички пациенти, участващи в проучването, на пълна геномна секвенция.

По време на периода на проучването 34 656 от хората (или 80 проценнта) са имали Алфа, а 8682 – Делта (20 процента). Ако първоначално вариантът Делта не е преобладавал толкова много, то в седмицата, започваща от 17 май 2021 г., 2/3 от пациентите вече са били заразени с него (65 процента 3973/6090), което показва, че е взел превес над Алфа и вече е доминантен в Англия.

Всеки 50-ти пациент е бил приет в болницата в рамките на 14 дни след първия положителен тест за Covid-19 (2,2 процента с Алфа, 764/34 656; 2,3 процента с делта, 196/8682). След като отчитат и фактори, свързани с по-висока вероятност за по-остро протичане на заболяването, включително възраст, етнос и ваксинационен статус, изследователите откриват, че рискът от хоспитализация заради варианта Делта е над 2 пъти по-голям в сравнение с Алфа (2,26-кратно увеличение на риска).

Източник: Medical Xpress, сп. “Обекти”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции