<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=84659" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Борисов се ше...

Васил Божков се кандидатира срещу Бойко Борисов в София

01 Март 2021
0 2776

Крайният срок за регистрацията на кандидатите за депутати е вторник, но партиите и коалициите, които ще се явят на изборите, вече започнаха да внасят листите си в районните избирателни комисии. Имената в тях са показателни за стратегията на различните партии, а за най-новите на политическата сцена – партиите на Слави Трифонов и Мая Манолова, дават възможност за пръв път да се разбере повече за това какво може да се очаква от тях в следващите месеци, пише “Капитал”.

Божков срещу Борисов в София

Доста интересна битка се очертава в софийския 25-и избирателен район, откъдето по традиция се кандидатират лидерите на двете основни партии – ГЕРБ и БСП. Корнелия Нинова вече обяви, че тя ще води листата на социалистите в този район. В неделя и от ГЕРБ обявиха водачите си на листи и начело на листата в 25-и избирателен район е премиерът Бойко Борисов. Интригата в този район допълнително се задълбочава, защото лидерът на ГЕРБ ще се изправи и срещу обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който се намира в Дубай.

Васил Божков се кандидатира срещу Бойко Борисов в София

От внесената за регистрация листа от името на партията, с която бизнесменът се явява на изборите – “Българско национално обединение – БНО”, се вижда, че той ще е начело на кандидатите за депутати. Бизнесменът създаде собствена формация “Българско лято”, но заради проблеми с регистрацията й в съда избра да участва в парламентарните избори чрез формацията БНО. Според членове на ЦИК той може да участва във вота въпреки досъдебните производства срещу него.

Разбра се кой е мандатоносителят на партията на Божков за изборите (видео)

От партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” срещу тях ще се изправи един от сценаристите му – Филип Станев, който е и в ръководството на формацията. Водената от сценариста листа вече е внесена за регистрация в РИК в 25-и избирателен район. Втори след него е финансистът Пламен Данаилов, който неотдавна беше представен при среща с Българската стартъп асоциация (BESCO) като председател на партийната транспортна комисия и член на икономическата комисия на “Има такъв народ”. Четвърти в листата е енергийният експерт Иван Хиновски, който е председател на Българския енергиен и минен форум. Той е поставен на второ място и в партийната листа във Враца.

Слави отказа предложението на Божков за коалиция помежду им за изборите

Слави и другите сценаристи

Лидерът на партията Слави Трифонов ще бъде начело на две листи – тези във Варна и в Стара Загора. Втори след шоумена в Стара Загора е областният координатор на партията Тихомир Тенев. А трета – Живка Железова, която според Търговския регистър има счетоводна фирма, регистрирана във Варна. Листата в морската столица на “Има такъв народ” все още не е внесена за регистрация в РИК – Варна.

Васил Божков се кандидатира срещу Бойко Борисов в София

Другият сценарист от “Шоуто на Слави” и един от двигателите на партията на Трифонов и негов заместник – Тошко Йорданов, ще води листата в Пловдив. На второ място след него е поставена световната шампионка по шахмат от 2004 г. Антоанета Стефанова. Тя е и на четвърто място в листата на “Има такъв народ” в 24-и избирателен район в София.

На трето място в пловдивската листа е Теодора Пенева, която при официалното обявяване на лицата на партията в петък по телевизията на Трифонов “⅞ тв” бе представена като част от екипа на “Има такъв народ”, който отговаря за сектор “Енергетика”.

Сценаристът от “Шоуто на Слави” и автор на повечето текстове на песните на шоумена Ивайло Вълчев е начело на листата на “Има такъв народ” в Бургас, откъдето е родом. Вълчев е и зам.-председател на партията. Той е поставен начело и на партийната листа в Ямбол.

Още един от сценаристите на шоуто – Александър Вълчев, ще води листа – тази в Смолян. Той е в ръководството на “Има такъв народ” и е родом от родопския град.

Още водачи на листи от партията на Трифонов

Водач на листата на формацията на Слави Трифонов в централния столичен 24-ти избирателен район е дългогодишният вече бивш икономически и финансов експерт към КНСБ Мика Зайкова. Тя също беше представена в петък като част от екипа на шоумена. На второ място е поставен бившият главен секретар на МВР по време на правителството на Иван Костов, сега преподавател в Нов български университет, проф. Николай Радулов. Той е част от екипа на “Има такъв народ” в сектор “Сигурност”. Трета в листата е инж. Галя Бърдарска от Института по водни проблеми към БАН. Тя е и водач на листата в Перник. Енергийният експерт с над 20-годишен опит в сферата на преноса и разпределението на електроенергия Благой Голубарев, който е част от екипа на партията в сектор “Енергетика”, е поставен на 6-то място в листата на централния столичен избирателен район.

Начело на листата във Враца е областният координатор на партията Георги Георгиев, който се занимава с частен бизнес. Трета е д-р Надя Антимова, стоматолог от града.

Водач на листата в Кърджали е Васил Георгиев, който е бил мениджър на българска компания в Турция. На второ място е поставена учителката Юлия Чортленева, която е областен координатор на партията и част от екипа на “Има такъв народ” за сектор “Образование”.

Начело на листата в Софийска област е главният секретар на “Има такъв народ” Виктория Василева. Тя е и едно от малкото лица на ръководни позиции в партията на Слави Трифонов, които имат партийна биография. Василева е главен секретар на младежката организация на СДС от времето, когато Иван Костов беше председател на партията, и бивш депутат от формацията. След нея се нарежда областният координатор на партията за региона Георги Георгиев. Четвърта е Паунита Михайлова, д-р по право в СУ “Св. Климент Охридски”, която е част от експертите на партията в сектор “Правосъдие”.

Листите на ГЕРБ: Бивш и настоящ вътрешни министри

ГЕРБ, която се явява в коалиция със СДС, съобщи водачите на листи в неделя следобед. Сред кандидатите няма изненада. Вътрешният министър Христо Терзийски ще води в Кюстендил, а неговият предшественик Младен Маринов, който беше махнат от Борисов заради съмнения за връзки с Пеевски, ще води листата за София-област (той самият е от Ябланица). След като стана ясно, че прокуратурата тихомълком е свалила обвиненията срещу Делян Добрев по делото “АЕЦ Белене”, той явно е бил реабилитиран от Борисов и ще води в Хасково.

Макар че се регистрира първа за изборите, дясната коалиция “Демократична България” вероятно също изчаква последния момент, за да обяви листите си.

Неизвестни засега са кандидатите и на формацията “Изправи се. Мутри вън!”, която обединява гражданското движение на Мая Манолова, Отровното трио и “Движение 21” на Татяна Дончева.

Основната интрига в Движението за права и свободи остава дали Делян Пеевски, който е вече четири мандата депутат, ще бъде включен в листите въобще. Причината е, че в районите, където той е бил водач преди, сега се спрягат други имена.

ВМРО напред с Кристина Димитрова, Искрен Пецов и Жени Калканджиева

В неделя от ВМРО разкриха имената на някои от кандидатите си гражданската квота. Сред тях са певицата Кристина Димитрова, бившият ѝ съпруг Иван Тенев (по известен като Агент Тенев, какъвто е псевдонимът му на хроникьор), музикантът Искрен Пецов (с който Кристина Димитрова работи от години) и бившата манекенка и собственичка на “Визаж” Евгения Калканджиева.

Във видеото по-горе можете да си припомните изявлението на Божков от Дубай, с което той обяви създаването на политическия си проект.

Източник: “Капитал”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции