<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=98997" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мъж шофира по...

Великобритания ще връща лодки с мигранти през Ламанша

09 Септември 2021
0 190

Само за тази седмица пресеклите Ламанша мигранти са над 1500, като от януари насам броят им надхвърли 13 хил., при под 9000 за цялата 2020-а и четири пъти по-малко година по-рано, съобщава Дневник.

Великобритания ще връща лодки с мигранти през Ламанша

Реджеп Ердоган предупреди за вълна от мигранти, идващи от Афаганистан (видео)

Вчера Лондон и Париж разговаряха по темата, но така и беше постигнато споразумение. Малко по-късно Прити Пател, вътрешният министър на Великобритания, възложи на граничната полиция да принуждава лодките да се отдалечават от водите на Великобритания.

Правителствен служител коментира пред “Ройтерс”, че това ще става само когато се прецени, че е безопасно.

Предстои временно изпълняващият длъжността главен прокурор Майкъл Елис да изготви правното основание за новата стратегия.

В писмо, изтекло в британските медии, вътрешният министър на Франция Жералд Дарманен заяви, че принуждаването на лодки да се връщат към френското крайбрежие би било опасно и че “опазването на човешкия живот в морето има приоритет пред съображенията за националност, статус и миграционна политика”.

Френския депутат Пиер-Анри Дюмон излезна с остра позиция срещу решението на Обединеното кралство, според него връщането на лодките би било нарушение на международното право: “Великобритания напусна ЕС, но не и международната общност и ООН”.

Великобритания ще връща лодки с мигранти през Ламанша

Ако мигранти попаднат в британски води, те обикновено биват отвеждани на британски пристанища. За заловените в международни води двете държави работят за вземане на решение.

Стотици мигранти щурмуваха Пантеона в Париж, нарекоха се “черни жилетки” (видео)

През юли двете държави се договориха да разположат повече полиция и да инвестират в технология за откриване, за да спрат пресичането на Ламанша. Френската полиция е конфискувала още лодки, но те твърдят, че могат само да намалят потока от заминаващи.

За Великобритания част от проблема е, че не е договорено ново споразумение, което да замести ангажимента ѝ по европейския регламент Дъблин III, позволяващ търсещи убежище да се връщат в първата страна в ЕС, в която са влезли.

Източник: Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции