<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=78502" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Потрошиха пр...

Венецианската комисия отправи куп критики към проекта на ГЕРБ за Конституция

23 Ноември 2020
0 986

Доста критични са първите оценки за проекта на ГЕРБ за нова Конституция на България, направени от Европейската комисия за демокрация чрез право, по-известна като Венецианска комисия, пише “Дневник”.

В понеделник Съветът на Европа разпространи междинната оценка, направена по молба на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

В текста се подчертава, че значителна част от анализа е посветена на правораздаването, но членовете на комисията са готови да се произнесат подробно и по други части от проекта, ако и докато той се обсъжда в България. “С продължаването на конституционната реформа българските власти трябва да разясняват подробно основанията зад всяко от предложенията и да осигурят значимо участие на обществеността, експертите и всички политически сили в тоз ипроцес”, заявява комисията.

Господарите питат депутатите мафия ли е протестът и защо хора с ниско доверие пишат Конституция

Ето какви още са отправените критики:

“Изразяваме съжаление, че в България е започната конституционна реформа без да е предшествана от подходящ обществен дебат. Проектът за нова Конституция е подготвен от парламентарното мнозинство и – както изглежда – без никакъв друг принос извън него. Основанията за определени поправки не са добре обяснени, а там, където това е направено, те са в твърде сбит вид.

Предложението да се намалят наполовина 240-те депутати изглежда се спира на произволно избрано число 120 без да е правена подробна оценка на въздествието от подобен ход за българската политическа система.

Поправките за засилване на социални и икономически права могат да се приветстват, но трябват разяснения какво се разбира под задължаването на държавата “да подпомага раждаемостта”, например. Не бива това да се използва като оправдание за дискриминация срещу културни и етнически малцинства или срещу жените.”

Премиер да е само човек с инициали Б. Б. и още предложения за новата Конституция (видео)

А във видеото по-горе можете да си припомните хумористичните предложения на “Господарите” за новата Конституция, която ще пишат управляващите.

Източник: “Дневник”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции