<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=68090" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Жена изхвърл...

Вероятно повече хора са развили имунитет срещу Covid-19, отколкото показват тестовете

02 Юли 2020
0 1976

Хора, които са показали отрицателни тестове за антитела на коронавирус, може би все пак развиват имунитет, сочи проучване, цитирано от BBC.

На един човек, тестван положително за антитела, се падат двама, които са носители на специфични Т-клетки, които идентифицират и унищожават инфектираните клетки в организма. Това се наблюдава дори при по-леките или безсимптомните случаи.

Все още обаче не е ясно дали това просто предпазва носителя на тези клетки от заразяване или дори спира предаването на инфекцията на други хора.

Вероятно повече хора са развили имунитет срещу Covid-19, отколкото показват тестовете

Изследователи от Каролингския медицински институт в Швеция са тествали 200 души, както за антитела, така и за Т-клетки. Някои от изследваните са кръводарители, а други са проследявани като част от първите установени с коронавирус в страната предимно измежду завърнали се от засегнатите райони в северна Италия.

Данните от изследването може би означават, че по-широки групи от хора са развили някакво ниво на имунитет, отколкото показват тестовете за антитела. Съществува вероятност тези хора да са развили имунен отговор с антитела, които впоследствие са избледнели или не могат да бъдат отчетени от текущите тестове. От това следва, че те би трябвало да са защитени при повторен контакт с вируса.

Проф. Дани Олтман от Кралския Колеж в Лондон определи изследването като „силно, впечатляващо и задълбочено“ и добави, че то допълва нарастващите доказателства, че „тестовете за антитела сами по себе си подценяват наличието и на имунитет“.

Изследване посочва катастрофалните последици за Швеция от избора да не спазват социална изолация (графики)

Стаден имунитет

„Това не непременно потвърждава тезата за колективния имунитет“, заявява доц. Маркус Бъгерт, съавтор на изследването.

Необходими са повече анализи, за да се потвърди, че тези Т-клетки осигуряват „стерилизиращ имунитет“, както и дали блокират вируса и предпазват човек от разболяване или спират предаването на инфекцията.

Вероятно повече хора са развили имунитет срещу Covid-19, отколкото показват тестовете

Голяма част от дискусиите около Covid-19 бяха съсредоточени върху въпроса за антителата – протеини с формата на “Y“, които действат като „самонасочващи се ракети“, допълва проф. Бъгерт.

Те прихващат вируса преди да е нахлул в клетките и го неутрализират. Ако антителата не успеят да неутрализират вируса, той може да влезе в клетките и да ги превърне във „фабрики за производство н вируси“.

Вероятно повече хора са развили имунитет срещу Covid-19, отколкото показват тестовете

Т-клетките от своя страна се насочват към вече поразените клетки и ги унищожават като по този начин спират разпространението на вируса в други здрави клетки.

Подобно на антителата и Т-клетките съставляват машата имунна система, която има памет. След като разпознае определен вирус, тя бързо може да се насочи към заразените с него клетки и да ги убие.

Пет лъжи за коронавируса

Срив на Т-клетките

Изследователи от института „Франсис Крийк“ в Кралския колеж в Лондон съвместно с болниците „Гай“ и „Сейнт Томас“ са установили, че при 60 тежко болни пациенти се е появил срив при броя на Т-клетките.

Вероятно повече хора са развили имунитет срещу Covid-19, отколкото показват тестовете

В данните от изследването на Каролингския институт не се наблюдава подобно развитие, а напротив – колкото по-тежко е състоянието на болния, толкова повече антитела и Т-клетки произвежда организмът му.

Т-клетките са много сложни и много по-трудни за идентифициране от антителата, което изисква специализирани лаборатории и малки партиди проби да бъдат тествани на ръка в продължение на дни.

Източник: BBC

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции