Ветко Арабаджиев обяви пред съда, че не разбира какво общо има с обвиненията към него

May 5, 2019
41 3487
Коментари: 0

Ветко Арабаджиев заяви пред Специализирания наказателен съд, че не разбира в какво е обвинен, съобщи Dir.bg

 

Съдебното заседание е по искането на прокуратурата той да остане за постоянно в ареста. Заседанието за мярката за неотклонение започна днес в 16 ч.

 

ВРЪЩАТ ВЕТКО АРАБАДЖИЕВ У НАС ОТ ИСПАНИЯ, ЗАСЕГА СЪПРУГАТА МУ ОСТАВА ТАМ

 

Късно тази нощ с полет от испанската столица и под конвой беше докаран в София Ветко Арабаджиев. Тук ще му бъдат повдигнати обвинения за данъчни престъпления и пране на пари. 

 

Децата на Ветко Арабаджиев Вълчо и Александра също дойдоха в съда.

 

Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха задържани в Барселона през месец март, след като България ги обяви за международно издирване и издаде Европейски заповеди за арест на двамата още на 31 август миналата година. Тогава беше арестуван най-малкият син на семейството – Вълчо Арабаджиев. Той изкара в ареста близо 8 месеца и беше освободен под гаранция от половин милион лева.

 

СИНЪТ НА СЕМЕЙСТВО АРАБАДЖИЕВИ ВЕЧЕ Е НА СВОБОДА, ПЛАТИЛ ГАРАНЦИЯТА ОТ 500 000 ЛВ.

 

Според актуализираното обвинение от 2013 година до края на август миналата година Арабаджиев е ръководил организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Част от групата е и била съпругата му Маринела.

 

По искането за нейната екстрадиция все още няма решение на испанския съд.

 

В 208 тома са събрани доказателства, с които спецобвинението ще иска да убеди съда, че Ветко Арабаджиев трябва да остане за постоянно в ареста.

 

От Специализирания съд уточниха, че Арабаджиев е заявил изрично, че не желае да бъде сниман и записван.

 

Семейство Арабаджиеви пазили схемите за данъчни престъпления в мобилните си телефони. Това разкриха по време на съдебното заседание от прокуратурата. Според държавното обвинение бизнесмените са разпореждали на близки до тях да убеждават социално слаби лица да стават фиктивни собственици на кухи фирми. Дружествата извършвали симулативни операции, а оборотите им били връщани обратно на бизнесмените. От прокуратурата посочиха още, че злоупотреби е имало и в дружествата захарен комбинат и "Виктория груп", собственост на фамилията. В периода от 2013-а до 2018 година Арабаджиеви не са внасяли ДДС. В резултат на това щетите за държавата били за милиони левове.

 

"Разбирам обвиненията, но не разбирам какво общо имам с тях", заяви пред съда Ветко Арабаджиев.

 

Семейство Арабаджиеви бяха обявени за издирване с европейска заповед за арест през август 2018 г. Те бяха открити от испанските власти на 7 март 2019 г. в жилище в Кабрера де Мар в близост до Барселона, собственост на Георги Семерджиев.

 

Източник: Dir.bg

Коментари

Реакции

LIVE | Вторник | 18:00 ч.: Бойко Борисов и ген. Мутафчийски ще отговарят на вашите въпроси във FB страницата ни!