<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=86017" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Хонконг спря ...

Вече над 60% от българите смятат, че ваксинацията е връщането към нормален живот

24 Март 2021
0 2775

Голяма част от българите преосмислят позициите си за ваксинирането. Това е изводът от национално проучване на агенция “Екзакта”.

Според социолозите нагласите за ваксиниране търпят развитие на фона на нестихващата пандемия и постоянно нарастващия брой на заразените у нас от началото на месец март.

Пополина Вокс пита българите: За или против Covid-ваксините (видео)

Данните показват, че 40,6% от българите гледат на ваксинирането като на нещо предстоящо и неизбежно за тях, което рано или късно би могло да им осигури връщане към нормален живот.

Други 6,7% посочват, че вече са се ваксинирали, а 15,5% са се записали и чакат да се ваксинират.

Така, общо 62,8% от интервюираните българи в настоящото изследване мислят, че пътят им към бъдещ нормален живот минава през ваксиниране.

Проучването показва още, че към момента предимно са се ваксинирали жители на столицата, образовани хора и лица на възраст между 40 и 50 г., както и такива над 60 г. 

Сред заявилите, че са се записали и изчакват реда си за ваксиниране по-често има столичани, висшисти и хора на възраст над 30 години.

Делът на посочилите, че няма да се ваксинират при никакви обстоятелства възлиза на 37,2%, като подобна позиция по-често се среща сред хора на възраст под 40 г. и сред жители на малките градове и села в страната.

„Сравнението на тези данни с предишни данни на „Екзакта“ по темата, показва, че доскоро колебаещите се как да постъпят започват да възприемат все по-отчетливо ваксинирането като условие за водене на нормален живот. Може да се очаква, че нагласите по отношение на ваксинирането ще продължат да се променят именно в тази посока“, уточняват от социологическата агенция.

Източник: “Екзакта”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции