Следва: Русия разраб...

“Вие ще плащате, за да ни бият”. Путин обеща 1.5 млрд. долара на Лукашенко

15 Септември 2020
0 654

Президентът на Русия Владимир Путин обеща на беларуския си колега Александър Лукашенко заем от 1.5 млрд. долара. Лидерът на опозицията в Беларус коментира, че така руските данъкоплатци плащат, “за да ни бият”.

Двамата президенти се срещнаха в руския курорт Сочи на брега на Черно море в понеделник. Путин каза, че беларуският народ трябва да разреши политическата криза без външна намеса. Това е първата среща между двамата след началото на масовите протести с искане за оставката на Лукашенко, започнали след изборите за президент на 9 август.

Лидерка на опозицията в Беларус е отвлечена, над 600 са арестуваните след протестите в неделя

В неделя в Минск се проведе поредният многохиляден протест. “Ти си плъх”, скандираха хората по адрес на Лукашенко, който управлява страната в последните 26 години.

Лидерът на опозицията Святлана Циханоуска обвинява Лукашенко в манипулиране на изборите, които му осигуриха шести мандат с 80 на сто от гласовете.

“Размазаха ги от бой”. Разкази от първо лице на преживели арестите в Беларус

Полицията арестува досега хиляди граждани, а лидерите на опозицията бяха принудени да напуснат страната или бяха задържани. САЩ и Европейският съюз не признават резултатите от изборите и заклеймиха насилието.

Циханоуска каза, че всяко споразумение между Лукашенко и Путин ще бъде невалидно, защото беларуският президент няма легитимност и вече не представлява хората. Тя предупреди Путин и призова руските граждани да не позволяват парите от данъците им да бъдат харчени за репресиране на техните съседи в Беларус.

“Надявам се Путин да е наясно, че Лукашенко, а не нашият народ, ще връща този заем”, написа Циханоуска в канала си в социалната мрежа Телеграм.

“Коментарът ми е призив към руските граждани: Скъпи руснаци! Вие ще плащате, за да ни бият. Убедени сме, че не това искате. Това може да удължи агонията на Лукашенко, но няма да отмени победата на хората”, каза Циханоуска.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза след няколкочасовите разговори в Сочи, че заемът ще бъде използван частично за погасяване на предишни заеми.

Путин от години настоява за задълбочаване на интеграцията между Русия и Беларус. Според наблюдатели, кризата в Беларус дава възможност на руския президент да получи от Лукашенко това, което не е успял досега. С този заем обаче Путин рискува да си навлече гнева на беларуското общество и опозиция, които не са враждебни към Русия, коментират анализатори.

Лукашенко обяснява събитията в Беларус с “подготвяна от НАТО цветна революция”, чиято цел е Русия да бъде уязвена.

По-рано руският премиер Михаил Мишустин посети Минск и обеща на Лукашенко военна подкрепа. Самият Путин вече е споменавал възможността Русия да изпрати военна помощ, ако ситуацията “започне да излиза от контрол”.

По време на разговорите в Сочи Путин също е подкепил плановете на Лукашенко за конституционна реформа. Това предложение вече беше отхвърлено от опозицията в Беларус. Лукашенко каза, че Беларус трябва да запази близките си отношения със “своя по-голям брат” Русия. В официалното съобщение след срещата се говори за търговско сътрудничество и доставки на енергоизточници.

По-горе можете да видите кадри от напрежението на протестите в Беларус.

Copyright: Радио Свободна Европа/Радио Свобода © 2019 RFE/RL, Inc. Всички права запазени.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции