<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=99857" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Instagram е токси...

Вижте защо не можете да спрете да скролвате в телефона си преди заспиване

16 Септември 2021
0 637

Ако се чувствате виновни, че оставате будни през цялата нощ, гледайки Netflix или скролвайки из социалните мрежи, не сте сами! Всъщност за това поведение има доказана научна причина.

Психолозите използват термина „отлагане на съня за отмъщение“, което е сравнително нова идея в тази област, определена от Medical News Today като “състоянието, след като всички ежедневни задължения и дейности са завършени”.

Instagram е токсичен за младото поколение, Зукърбърг неглижира проблема

Това е начин хората да получат контрол над живота си, когато чувстват, че нямат време за развлекателни, социални дейности през деня.

Сара Макин, психотерапевт и главен изпълнителен директор на онлайн консултантската служба Makin Wellness, заяви: „Отлагането на съня за отмъщение все още е нова концепция, така че продължават дебати относно причините за това поведение.”

„Възможно е да има връзка между повишения дневен стрес“, каза още тя.

Концепцията произхожда от китайска дума, която означава да се чувствате разочаровани от дълъг, напрегнат работен ден и да имате малко време за социалния си живот. Думата „отмъщение“ се отнася до това решение за връщане на контрола над деня чрез отлагане на съня.

Психологът Лий Чембърс каза пред Medical News Today: “Поведението им е донякъде бунт срещу организационните култури, в които се опитват да се ориентират, те често са наясно колко важен е сънят за здравето и продуктивността.”

The Sleep Foundation твърди, че има три основни признака на това поведение, на които трябва да се обърне внимание:

-отлагате заспиването, което води до намаляване на времето ви за сън;

-нямате основателна причина да останете будни, но все пак го правите;

– наясно сте, че това ще доведе до негативни последици;

“Няма реален положителен ефект от намаляването на качеството и времето на съня ви. Постоянният и качествен сън е основата на вашето физическо и психическо здраве.”

Липсата на сън понякога може да доведе до сърдечно-съдови заболявания, до метаболитни нарушения като диабет, като също е свързан и с намаления имунитет.

Има обаче неща, които можете да направите, за да влезете в добра рутина и да практикувате това, което се нарича „добра хигиена на съня“, като например:
– избягвайте да пиете кофеин късно следобед и вечер;
– спрете да използвате електронни устройства около час и половина преди лягане (нещо, за което всички сме виновни, че не правим);
– използвайте методи за релаксация, като медитация или четене на книга;

-уверете се, че леглото ви е удобно.

Източник: LADbible

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции