<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=86787" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Слави Трифон...

Вижте какви избиратели привлякоха партиите по пол, възраст, етнос и образование (таблици)

05 Април 2021
0 2290

ГЕРБ и БСП запазват традиционните си профили. „Има такъв народ” привлече младите хора. А електоратът на „Демократична България“ е с най-висок образователен статус ,сочат данните от представително проучване на Gallup. Демографските профили са на базата на екзит пола, който бе проведен благодарение на NOVA, БНТ, БНР, и „България он ер“. 

Структурата на вота за ГЕРБ е близка до обобщената структура на вота въобще, при по-слабо представяне при турския етнос. Едва 13% от излезлите да гласуват, определящи се като турци у нас, са гласували за ГЕРБ. Разбира се, две трети от вота на тази група отива за ДПС, сочат данните на „Галъп”. 

БСП остава добре представена сред по-възрастните, но новината в тези избори е вотът на младите. Първите изчисления показват, че именно възрастните хора този път в по-малка степен са гласували. Вероятно това е заради вируса, но може би и заради някои проблеми на БСП. Фактор е и общата политизация на млади групи след протестите от лятото, заявяват от „Галъп”.  

Сред най-младите избиратели победител е „Има такъв народ”. Техните гласоподаватели идват главно от гласували на предходните избори за ГЕРБ, както и от негласували, преимуществено млади хора, както и гласували с „Не подкрепям никого“. Това е типичният вот на протеста. Изявен протестен вот е отишъл и при формации като БНО, например.

Откъде дойде електоратът на другата протестна формация – „Изправи се! Мутри, вън!“?

Най-изпъкващата част от него (27% от вота за „ИСМВ“) са бивши гласоподаватели на БСП, макар и да не са решаващата част. Изчисленията показват, че БСП е загубила от Мая Манолова около 40 000 потенциални гласове. Други около 60 000 гласа са преминали от БСП към Слави. Това вероятно са гласове, които миналия път БСП е получила като „антиГЕРБ“ добавка. Както се и очаква, появата на „Има такъв народ“ допълнително попречи на БСП да фокусира в себе си „антиГЕРБ“ настроенията.     

Електоратът на „Демократична България“ отново остава с най-висок образователен статус и социален стандарт въобще. При средно 43% участвали в гласуването хора с висше и полувисше образование, сред електората на ДБ този дял е цели 78%. Около 40% от излезлите този път хора, които миналия път са гласували за „Реформаторския блок“, сега са гласували за ДБ. Това са направили и близо две трети от гласувалите миналия път за „Нова република“, както и над 70% от гласувалите миналия път за „Да, България“.

Ромският вот се разпределя почти поравно между ГЕРБ и БСП

Как се разпредели вотът на „Обединени патриоти“?

От около 200 000 души, които твърдят, че през 2017 г. са подкрепили ОП, близо 30% са гласували за ВМРО. Останалите гласове са се разпилели между различни формации, най-големият дял от които е отишъл в „Има такъв народ“.

Източник: Gallup

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции