Вижте какви могат да бъдат нетипичните симптоми на коронавирус

02 Април 2020
47 6598

Има много неща, които не знаем за коронавируса, причинил пандемията от новото заболяване, наречено Covid-19. В това число и какви са симптомите и колко разнообразни могат да бъдат те, разказва Нова тв.

Смята се, че най-честите симптоми на коронавируса са суха кашлица, треска и затруднено дишане.

Въпреки че много хора нямат никакви симптоми, проучванията сочат, че значителна част от хората показват първо други симптоми, като диария или загуба на обоняние и вкус.

Ето някои по-рядко срещаните признаци на заболяване.

37 нови заразени с коронавирус за денонощието, болно е 9-годишно дете във Варна

Храносмилателни проблеми като диария и гадене

Те може да са по-често срещан симптом, отколкото се смяташе досега.

Храносмилателните проблеми все повече се свързват с коронавирусните инфекции, но изследванията са разнообразни по темата колко често проявим симптом е това. Около един на 10 пациенти с коронавирус проявяват някакъв вид стомашно-чревни симптоми като диария и гадене.

Изследване на „Лансет“ съобщава, че само 3% от китайските пациенти са имали диария. Около 5% са тези с гадене, показва доклад на Световната здравна организация.

Неразположение и объркване

В неотдавнашен случай в старчески дом във Вашингтон, почти една трета от обитателите му са са били с положителни тестове за коронавирус, но половината не са имали симптоми, а няколко пациенти са имали необичайни симптоми като неразположение, общо чувство на дискомфорт, дезориентация или тревожност.

Умора

В някои случаи Covid-19 може да се прояви като изтощение.

Това е сред най-често съобщаваните атипични симптоми, често заедно с други по-често съобщавани признаци като кашлица или треска. Умората, която често съпътства други симптоми, се съобщава рядко при липса на по-разпространени симптоми.

Пандемията, карантините и социалното дистанциране също могат да причинят допълнителен стрес и тревожност.

Втрисане и мускулни болки

Проявявани от време на време, тези симптоми също могат да бъдат признак за заболяване.

Болките и втрисането могат да бъдат симптоми на много заболявания, включително грип, но пациентите с коронавирус ги съобщават. Не е ясно колко разпространени са тези симптоми, но около 11% от изследваните отчитат втрисане, а 14% отчитат мускулни болки, според доклада на СЗО.

Главоболие и замаяност

Те също могат да бъдат признаци на вирусна инфекция. Около 8% от пациентите съобщават за главоболие. Наблюдава се и замайване в някои случаи.

Хрема

Хремата рядко е признак на коронавирус – тя е по-показателна за алергии или настинка.

Малцина от пациентите с Covid-19 са с назална конгестия или хрема – по-малко от 5% от хората изпитват тези симптоми, според доклада на СЗО.

А кихането изобщо не е свързано с коронавируса. Ако имате някой от тези проблеми, много по-вероятно е да имате друга болест, като алергии или настинка.

Възпалено гърло

То също от време на време придружава коронавирусната инфекция, но отново това е по-често признак на общ грип или настинка. 

Източник: Нова тв

Снимка: Pixabay

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции