<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=80402" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Спешна среща ...

Вижте как забраната на полетите от Великобритания се отрази на българите там (видео)

21 Декември 2020
0 7786

Въпреки, че няма влязла в сила забрана за българите в Обединеното кралство да приберат за празниците в Родината, влязлата в сила вчера забрана създава почти непреодолима пречка пред тях, пише bTV.

Заповедта включва забрана на директните полети между България и Великобритания. Съобщението за новите мерки на кабинета на Борис Джонсън изненада всички. В ранния следобед вчера беше предизвикан ефект на доминото. След Нидерландия и Германия, Белгия и Италия забраниха полетите до 6 януари. България е страната с най-дългата обявена рестрикция – до 31 януари.

Драстично затягане на мерките във Великобритания заради новия щам на Covid-19

Един от потърпевшите е Любомир Христов, който бе планирал да пътува към България днес. Той е куриер в Саутхемптън.

“Тази година реших да изкарам празниците в България. Бях си купил билет за 26 декември. Впоследствие го промених за 21-ви, за да мога по-скоро да се прибера. Видях обаче, че министърът е публикувал новата заповед, която изисква тест за коронавирус, за да отидеш в България. Веднага реагирах, запазих си час и направих теста. Чакам резултата да излезе утре или вдругиден. Впоследствие се оказа, че са затворени границите и полетите са отменени. Просто съм обиден на България, че се въвеждат мерките, точно когато всички гастарбайтери с роднини искат да се приберат в родината и да си изхарчат парите там”, казва Любомир.

В социалните мрежи избухнаха доста крайни реакции за мерките, защото тази заповед се появи в последния момент – буквално преди празниците. Появиха се призиви за протест пред българското посолство в Лондон.

И Франция затвори за 48 часа, освен въздушното си пространство, и границата си, което доведе до огромно струпване на хора около фериботите на Ламанша. Затворен е и тунелът, който свързва Острова с континента. На ден през Ламанша минават над 10 000 тира със стоки и суровини и сега от двете му страни има огромни опашки от тирове. На практика в момента Островът е блокиран.

Тази ситуация изправя страната пред сериозна опасност и от продоволствена криза.

За последните 72 часа има огромен ръст на новите случаи в южната част на Англия и в Лондон, което е довело до близо 90% заетост на леглата в болниците. 28% от инфекциите в Лондон до края на ноември са били в резултат на новия щам на вируса, а първата седмица на декември те са 62%.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции