<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=90443" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Все по-малко ...

Вижте как можете да преиздадете сертификата си за ваксинация в европейски формат (снимки)

31 Май 2021
0 863

От 4 юни всички граждани със сертификат за ваксинация срещу коронавируса могат да преиздадат своя документ в европейския формат. Това става безплатно на сайта www.his.bg.

Само в София има над 5000 сбъркани сертификата за ваксинация (видео)

Сайтът е на Националната здравно-информационна система, а документалната обработка става в секция “Аз и моето семейство”.

“Преиздаването на старата версия на сертификата в новия формат през сайта на НЗИС е направено за удобство на гражданите, което ще им спести време за посещение при личните лекари или ваксинационни центрове и ще предотврати струпването на хора”, казв изпълнителният директор Ивайло Филипов, цитиран от НОВА. По думите му ще има възможност електронният документ да се запази директно на мобилно устройство или лаптоп, което ще улесни ваксинираните при евентуални проверки от оторизираните органи.

Всеки гражданин, който вече разполага със сертификат, ще има възможност да се сдобие с електронен вариант на новия европейски формат като въведе своя единен граждански номер (ЕГН), номера на личната си карта и националния референтен номер (НРН) на една от двете ваксини, които са описани във стария документ. НРН се намира в долния ляв ъгъл на стария сертификат. При чуждите граждани се попълва съответно личен номер на чужденеца и номера на документа за постоянно пребиваване в България. Системата ще позволи изтеглянето на документа единствено ако всички въведени данни са попълнени коректно.

По погрешка имунизираха италианка с 6 дози от ваксината на Pfizer

Гражданите, които са преминали пълния ваксинационен цикъл за имунизация срещу COVID-19, но все още не са получили сертификата си, могат да се сдобият с него през електронното медицинско досие на пациента, което се достъпва с електронен подпис през www.his.bg, от личния си общопрактикуващ лекар или от ваксинационния център, извършил ваксинацията. Сертификатът може разпечатан на хартия, както цветно, така и черно-бяло. Новият формат се прегъва на четири, така че основната част от личните данните да е във вътрешната част на хартията, за да се защитят личните данни на притежателя. Документът може също така да бъде съхранен като файл в PDF формат, което позволява да бъде разпечатан по-късно или да се съхранява на мобилно устройство.

Отделно за улеснение на гражданите се разработва функционалност, която ще позволи на притежателите на старата версия на сертификата да получат документ, отговарящ на регламента на Европейската комисия, без да е необходимо да притежават квалифициран електронен подпис (КЕП).

Източник: НОВА

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции