<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=111597" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето колко про...

Вижте как чуждите медии отразяват проектокабинета на Кирил Петков

13 Декември 2021
0 40991

Вижте как чуждите медии отразяват проектокабинета на Кирил Петков в статия на БНТ.

Ден след като съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков представи официално състава на проектокабинета, сформиран на база коалиционно споразумение между 4 формации, политическата тема номер 1 у нас беше отразена и от чуждестранните медии. Ето част от реакциите и коментарите при тях.

АФП

Кандидатът за премиер на България е 41-годишният Кирил Петков. Неговата нова партия за борба с корупцията спечели общите избори миналия месец. Той заяви, че се надява да встъпи в длъжност в понеделник като ръководител на четирипартийна коалиция. Така иска да сложи край на месеци на политическа безизходица в най-бедната страна от ЕС, съобщава АФП.

Разочарованите избиратели подкрепиха новосъздадената партия за борба с корупцията на Петков „Продължаваме промяната” (ПП) на 14 ноември. Тогава се проведоха третите за тази година избори. Тя бяха привлечени от платформата й за “нулева толерантност към корупцията”. Новото правителство ще сложи край на 10-годишното господство на дясноцентристката партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов. Той беше изправен пред масови антикорупционни протести през 2020 г.

Петков и друг възпитаник на Харвард и бивш предприемач, 44-годишният Асен Василев, спечелиха похвали заради решителните си действия като служебни министри на икономиката и финансите за възстановяване на прозрачността при харченето на парите на данъкоплатците.

Вижте как чуждите медии отразяват проектокабинета на Кирил Петков

Кандидатът за премиер Кирил Петков: Няма да има нито лев, изхарчен по грешен начин (видео)

“Евронюз”, Франция

Лидерите на четири български партии заявиха в петък, че са се съгласили да формират водена от центристи коалиция. Тя ще сложи край на продължилата месеци политическа криза, давайки на страната, обзета от икономически и здравни проблеми, първото си редовно правителство от април.

Споразумението дойде след продължителни разговори между победителя в общите избори миналия месец в лицето на центристката партия „Продължаваме промяната”, две десни партии и Социалистическа партия. Взети заедно, четирите партии ще контролират 134 места в 240-местния парламент на България. Той трябва да гласува за одобрение на новото правителство в понеделник.

Съгласно споразумението, лидерът на ПП Кирил Петков ще бъде кандидатът на коалицията за премиер. Той е натоварен със задачата да изведе България от двойна здравна и икономическа криза.

„Ние вървим към предлагане на стабилно правителство, което се надяваме да продължи през следващите четири години“, каза Петков.

“Бизнес нюз Европа”, Германия

Очаква се сформирането на коалиция и редовно правителство да сложи край на дълбоката политическа криза в България, която премина през три общи избори и две служебни правителства от април насам, тъй като до момента нито една партия не успя да формира мнозинство.

Споразумението беше подписано ден, след като президентът Румен Радев даде на формацията мандата за съставяне на редовно правителство и двамата лидери на “Промяната продължава” Кирил Петков и Асен Василев веднага го върнаха с предложение за своя кабинет.

Петков, който е номиниран за ръководител на правителството, каза, че първите приоритети за неговия кабинет, който трябва да бъде одобрен от парламента на 13 декември, ще бъдат справянето с ковид-пандемията, високите цени на енергията и промените в държавната администрация, която да я направи по-ефективна и да сложи край на корупцията.

“Дейли мейл”, Великобритания

Кандидат за премиер Кирил Петков е основател на технологична инвестиционна компания. Той припомни месеците на протести срещу корупцията в България миналата година и каза, че страната е готова за промяна.

„Време е след 32 години българите да видят управници, които се грижат за тях; време е младите българи в чужбина да гледат на България като на обещаващо място, където да се върнат, а нашите родители виждат България като място, където могат достойно да се пенсионират и да изживеят старините си “, отбеляза той.

Вижте как чуждите медии отразяват проектокабинета на Кирил Петков

Източник: БНТ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции