<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41495" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Намериха три ...

Вижте кои са 15-те най-страшни моста в света (видео и снимки)

15 Октомври 2019
0 2018

1. Висящият мост "Хусаини", Пакистан

 

 

""

 

 

Един поглед към висящия мост "Хусаини" е достатъчен, за да се видят опасностите му.

 

Разположен в Горна Хунза в Северен Пакистан, това е един от многото опасни прелези в отдалечения и скалист регион. Той виси над езерото Борит, но заплашва да се срине във водата под него всеки момент.

 

Гниещите дъски вече са по-малко от първоначалното, а разстоянието между тях е по-голямо, докато кабелите, които поддържат всичко във въздуха, никак не вдъхват сигурност.

 

Хората обаче все още преминават през него, въпреки очевидните опасности, пред които е изправен всеки, който премине.

 

Това е изолирано място, високо в планината и далеч от помощ, така че само си представете какво става, ако нещо не се обърка.

 

 

2. Маймунските мостове, Виетнам

 

 

""

 

Казват, че са кръстени така, заради превитата поза, която е нужна, за да преминете през него безопасно.

 

Тези традиционни мостове са построени над потоци и дерета и докато местните хора преминават, без да се замислят, на туристите се препоръчва да проявяват изключително внимание при опит за преминаване.

 

Популярни в делтата на Меконг, заради многобройните водни басейни, типичният монашески мост се състои от един бамбуков лог, положен над въпросния поток или река, с неясен парапет, за който преминаващият да се захване.

 

Въпреки това, има много вариации, като някои от тях са направени от кокосови дървета, а парапетите не винаги присъстват в някои по-екстремни примери.

 

 

3. Мостът "Куепос", Коста Рика

 

 

""

 

 

Мостът Куепос има две алтернативни имена – "Мостът на смъртта" и Мостът "О, Боже мой".

 

Излишно е да казваме, че нито едно от имената не вдъхва много увереност. Свързвайки Джако и Куепос на централното Тихоокеанско крайбрежие на Коста Рика, тази крехка структура датира от 30-те години на миналия век, като е построена за подпомагане на процъфтяващата търговия с банани, върху която са изградени богатствата на местната икономика.

 

За съжаление изглежда, че нищо не е направено за подобряване или надграждане на прелеза оттогава.

 

Мостът е тесен, въпреки че това е най-малкият от неговите проблеми. Настилката му е изградена от дъски, но те не са приковани и се движат, когато превозно средство пресича.

 

Множество велосипеди и коли минават редовно през него, както и тежки камиони, като всяко пресичане допринася за разпадащата се структура.

 

 

4. Мостът "Седем мили", Флорида

 

 

""

 

 

Името казва всичко. Мостът "Седем мили" е дълъг – наистина дълъг. Разположен във Флорида, този инженерен подвиг  образува огромна мрежа от мостове, които обхващат красивите води.

 

Колкото и красива да е гледката, преминаването през него може да бъде обезсърчително преживяване. След като стъпите на него единственото, което можете да направите е да продължите.

 

Тук има два моста – оригиналният, който датира от 1912 година и вече е ограничен само за колоездачи и пешеходци. По-новият мост е с ваканционен трафик и, въпреки че е доста по-безопасен, някои рискове все още си остават.

 

Морското дъно е меко, а цялата модерна структура все още седи върху основите на много по-стар предшественик.

 

 

5. Мостът на измамата, щата Вашингтон

 

 

""

 

 

Мостът на измамата в щата Вашингтон е зрелищна и страшна порстойка. Свързвайки остров Уидби и остров Фидалго в красивия щат Вашингтон, историческият мост е много снимано и обичано място, но пътуването от едната до другата страна изисква голяма решителност.

 

На около 55 метра над дълбоките и бурни води на река Пугет всъщност има два моста. Преминаването през реката някога е изисквало лодка, но мостът, който е много по-удобен, не е за всеки.

 

Когато мостът е бил построен през 1935 г., през него са преминавали около 700 коли на ден. В наши дни тази цифра е нараснала до 20 000 на ден и не може да има съмнение, че подобен непланиран трафик нанася щети на съоръжението и е само въпрос на време да се случи инцидент.

 

 

6. Мостът над езеро Понтчартрейн, Луизиана

 

 

""

 

 

Разпростиращ се на почти 40 километра над езерото Понтчартрейн в южната част на Луизиана, това е най-дългият непрекъснат мост над вода в света.

 

Той се простира надалеч към хоризонта , много по-далеч, отколкото човешкото око може да види и затова да шофирате по него, без да виждате края, може да бъде доста некомфортно преживяване.

 

Този директен маршрут, който върви в права линия през внушителния център на езерото, може да спести значително време за пътуване, но все пак не е за всеки и все още има хора, които биха предпочели да обикалят от другата страна на езерото.

 

Известно е, че шофьорите изпитват необясним страх, когато стигнат средата, като в много случаи се изисква ескорт от полиция, за да завършат пътуването си.

 

 

7. Мостът "Канопи Уок", Гана

 

 

""

 

 

Окачен високо сред дърветата в Националния парк Какум, разходката по моста в Гана предлага свежа гледка към буйните зелени джунгли на централния регион в страната. Гледката от него е зрелищна, вярно е, но това не го прави по-малко плашещ, защото като се има предвид пропастта, може би е най-добре да не гледате надолу.

 

Мостът е дълъг около 350 метра, като има отделни секции, преминаващи между седем дървета. Той е построен главно от въжета и е проста структура, но термитите, които преминават през дървените дъски и поддържащите въжета определено отслабват издържливостта му и трябва да направите задълбочена оценка на риска, преди да се ангажирате с преминаването през него.

 

 

8. Мостът "Мусу Цурибаши", Япония

 

 

""

 

 

Най-старият окачен мост в Япония също така е и най-страшният. Разположен дълбоко в южните планини на страната, структурата датира от 50-те години на миналия век.

 

Фактът, че разрушеният мост не е добре поддържан през следващите десетилетия, не е изненадващ, тъй като той е изграден главно от въже, тел и тънки дървени дъски, които все още са добре съхранени на места.

 

Стигането дотук е предизвикателство, тъй като "Мусу Цурибаши" е далеч от пресечената туристическа писта. Ще трябва да се изкачите високо в хълмовете, преди да направите стъпка на разпадащия се мост, който изглежда готов да се откачи всеки момент.

 

9. Мостът "Лангкави Скай", Малайзия

 

 

""

 

 

Украсен от обширен пилон, който се издига от буйната джунгла, Лангкави Скай е зрелищна гледка. С дължина от 120 метра от единия до другия край, тази зашеметяваща извита структура сякаш не се подчинява на физичните закони и логиката.

 

Точно затова не е изненада, че туристите се стичат тук, въпреки че пресичането може да е ужасяващо изживяване.

 

Самото качване на моста е доста предизвикателно начинание, тъй като е разположен на 661 метра над морското равнище – на върха на "Gunung Mat Cincang", втората най-висока планина в Лангкави.

 

Излишно е да споменаваме, че гледките от него са невероятни, но тези, които изпитват страх от височина, по-добре да не стъпват на моста.

 

 

10. Мостът на връх Титлис, Швейцария

 

 

""

 

 

Сгушен между внушителните скали в грандиозните швейцарски Алпи, мостът "Титлис" е най-високият окачен мост в Европа. Предлага изумителна гледка, макар и ужасяваща за онези, които се подготвят да прекосят огромната пропаст, която се намира отдолу.

 

Разположен на почти 3000 метра над морското равнище, стигането дотук само по себе си е предизвикателство, въпреки че най-голямото изпитание очаква онези, които се подготвят да стъпят на тясната платформа.

 

Мостът е дълъг около 30 метра от край до край и, въпреки че е построен от швейцарски инженери, за да бъде максимално безопасен, е важно да не се подценява, особено като се има предвид височината.

 

Метеорологичните условия могат бързо да се променят, а обилният сняг представлява непрекъсната опасност за онези, които се насочват към връх Титлис.

 

 

11. Мостът над река Витим, Русия

 

 

""

 

 

Трудно е да се повярва, че някой би се опитал да премине през изгнилия мост над река Витим, но за тези, които търсят приключения и вълнения в Сибир, това често се оказва предизвикателство, на което не могат да устоят.

 

Мостът е широк едва 1.80 м. – не много повече от голяма част от съвременните моторни превозни средства. Без мантинела или ограда, няма какво да спре шофьорите да се гмурнат в замръзващите води отдолу.

 

В Сибир е наистина студено и за да стане още по-лошо, мостът често е покрит със сняг или дебел слой лед, който просто добавя още един слой опасност.

 

 

12. Мостът "Пуенте де Охуела", Мексико

 

 

""

 

 

Малко мостове са по-ужасяващи от този, който преминава над дълбок каньон в Дуранго, не е поддържан от десетилетия и със сигурност плаши до смърт онези, които планират да преминат през него.

 

Построен през 1898 г., за да свърже Мапими и златните мини, които за известно време носили богатства на региона, "Пуенте де Охуела" вече не е толкова популярен мост, колкото преди. Мините от благородни метали в региона са изчерпани, а мостът бива пренебрегван и оставен на произвола на съдбата.

 

Странното е, че хората все още преминават през него, въпреки дълбочината на каньона и назъбените скали отдолу. На места дъските се клатят, а дъното на каньона може да се види през пролуките, затова, ако планирате да го посетите и да преминете през него, най-добре не поглеждайте надолу.

 

 

13. Мостът "Роял Гордж", Колорадо

 

 

""

 

 

Мостът Роял Гордж в Колорадо е огромен и е най-високият окачен мост в Съединените щати, което определено не го прави подходящ за тези със слаби сърца. Мостът е окачен на около 230 метра над река Арканзас и макар гледките да са грандиозни, тези, които имат страх от високото, няма да искат да се задържат дълго.

 

За да добиете малка представа за дълбочината, дефилето под него е толкова дълбоко, че цялата Емпайър Стейт Билдинг може да се побере под него. Все още се ли се чувствате смели?

 

 

14. Мостът "Съншайн Скайуей", Флорида

 

 

""

 

 

Това е мост, който има мрачно минало и всъщност е вторият мост тук. Първият е построен през 1954 г. и срутен през 1980 г., след като носещата колона била ударена от гигантски товарен кораб по време на буря.

 

Корабът довел до срутването на южната част на моста, като повлякъл със себе си няколко превозни средства, включително и туристически автобус. В резултат на инцидента загинали над 35 души.

 

Оттогава насам не се е случвала подобна трагедия, но споделяйки име с предшественика си, сегашният мост има репутация, която всява страх в преминаващите по него.

 

 

15. Мостът Ешима Охаши, Япония

 

 

""

 

 

Мостът Ешима Охаши е по-известен с името "Влакчето на ужасите" и не е трудно да разберете защо. Разпростиращ се над езерото Накамуи, структурата му е доста висока и стръмна.

 

Визуалната илюзия, когато го набилжавате засилва преценката за наклон донякъде, но няма съмнение, че тези, които имат страх от височина, не трябва да го подценяват.

 

Изминавайки малко повече от километър от единия до другия край, определено сме сигурни, че всеки, който е дръзнал да премине през него ще въздъхне от облекчение, когато премине от другата страна.

 

 

Източник: Travel Den

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции