<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46043" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Набират гроз...

Вижте кои са 7-те най-ужасяващи коледни традиции по света

18 Декември 2019
1 3352

В повечето англоезични страни най-лошата съдба, която палавото дете може да очаква на Коледа, е липсата на подаръци. Децата в другите страни по света обаче могат да ги сполетят далеч по-неприятни неща.

 

Ето седем от най-страшните коледни традиции по целия свят:

 

1. Крампус (Австрия, Словения, Хърватия, Северна Италия)

 

 

""

 

 

В много европейски страни Свети Никола има другари, които действат като негови партньори, но са към “тъмната” страна. Свети Никола сякаш е доброжелателният добър полицай, но определено не искате да се запознаете с лошия.

 

Особено зъл от тях е Крампус – демонично чудовище, приличащо на коза с рога и дълъг език. Той влачи вериги зад себе си, докато върви и звукът от тях е меко казано зловещ.

 

Той носи камшик, с който удря лошите деца, а понякога също кошница или чувал, за да ги отвлича.

 

В навечерието на Свети Никола, 5 декември, е Крампуснахт. Орди от хора облечени като Крампус маршируват през алпийските градове в детайлни зловещи костюми.

 

През последните години обаче много от крампусите излизат пияни по улиците, за да се бият и унищожават имущество, което се превръща в проблем.

 

2. Фрау Перкта (Австрия и Бавария)

 

 

""

 

 

Фрау Перкта е вещица, която проверява кое дете е било послушно и кое непослушно.

 

В случай, че децата са непослушни, поверието гласи ,че тя разрязва коремите им и пълни труповете им със слама. Страховито, нали?

 

 

3. Мари Люид (Уелс)

 

 

""

 

 

Представете си, че е навечерието на Нова година, а вие сте малко уелско дете. Чувате почукване на вратата, отваряте и за огромна изненада над вас се извисява същество с конски череп, което носи дълго, раздърпано наметало и е придружено от хора, които скандират. В очните кухини на конския череп има фалшиви очни ябълки, а устата му е леко открехната. Смеем да твърдим, че бихте се парализирали от ужас.

 

Е, в крайна сметка, докато подмокряте гащите от страх, възрастните около вас задружно ще си пожелават щастлива нова година.

 

4. Грила и котката Юле (Исландия)

 

 

""

 

 

Грила е гигантско чудовище, което живее в пещера. По време на Коледа то излиза да ловува деца, които отвлича, завежда в пещерата си и ги готви в казан.

 

Грила има различни компаньони, включително нейните деца – 13 невъзпитани малки и възрастни тролчета, придружени от Jólakötturinn, по-известна като котката Юле.

 

Мислите ли, че котката ще седи в скута ви, докато отваряте подаръци, играейки си с опаковъчната хартия и допринасяйки за цялостната атмосфера на уютна коледна вечер? Е, можем само да ви кажем, че грешите, защото Юле е ужасяваща.

 

Подобно на Сатаната, който обикаля като ревящ лъв и търси кого да погълне, масивната котка обикаля градовете в тъмното и наднича в осветените прозорци на детските спални.

 

Единственият начин да се спасите от това да бъдете погълнати от нея, е да ѝ покажете, че имате коледни дрехи, което означава, че тази година сте били добри. В случай, че не сте си взели нови дрехи, оставяте старите се молите на Бог, те да отговарят на стандартите ѝ.

 

5. Ханс Трап (Елзас-Лотарингия, Франция)

 

 

""

 

 

Според елзаската история за Ханс Трап, той е бил местен човек, известен със своята алчност и безскрупулност. Практикувал магьосничество и направил сделка с Дявола, за да стане богат. След като бил отлъчен от католическата църква, той загубил своето богатство и социално положение и започнал да броди из провинцията, маскиран като плашило.

 

В един момент Ханс Трап бил обсебен от идеята да вкуси човешка плът, примамил овчарско момче, убил го, след което го сготвил. Преди Ханс Трап да успее да опита първата си хапка обаче, Бог най-накрая се усетил, че нещата са отишли ​​твърде далеч и го ударил с мълния.

 

Ханс Трап умрял, но понякога се връща на Коледа, за да ходи от врата на врата в търсене на малки, вкусни деца.

 

6. Караконджули (Гърция, България, Сърбия, Турция)

 

 

""

 

 

Караконджулите са таласъми, които прекарват по-голямата част от годината под земята, опитвайки се предизвикат Апокалипсиса. По време на Адвента те излизат на човешка територия, за да причиняват злини.

 

Те са описвани като като черни пухкави същества с бивни и рога, които обикновено са мъжки и гротескни.

 

 

7. Пер Фютар (Франция, Белгия, Швейцария)

 

 

""

 

 

Пер Фютар е бил касапин и заедно със съпругата си отвличал, ограбвал и убивал заможни деца, след което нарязвал телата им и ги скривал в бъчви със сол. Свети Никола разбрал за престъпленията и върнал децата към живот, а като наказание той принудил Фютар да му робува като негов вечен служител.

 

В резултат, той следва Свети Никола навсякъде, занимавайки се с проблемните деца.

 

 

Източник: The Guradian

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции