<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=98194" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: САЩ допускат ...

Вижте кой ще управлява Афганистан при правителството на талибаните

02 Септември 2021
1 465

След завземането на властта в Афганистан, талибаните се готвят да обявят своето правителство, предава Клуб “Z” по информация на “Ройтерс”.

20-годишната война остави страната на ръба на икономически колапс, а правата на жените са под заплахата на радикалните бунтовници.

“Ислямско емирство Афганистан”: новата държава на талибаните ще е различна от всичко досега

Очаква се Хайбатула Ахунзада, върховният лидер на ислямското движение, да разполага с най-голямата власт в новото правителство. Под него в йерархията се нареждат управителен съвет и президент , съобщи Ройтерс, позовавайки се на високопоставен талибански представител.

Върховният лидер на талибаните има трима заместници: Mолави Якуб, син на основателя на движението, покойния молла Омар; Сираджудин Факани, главатар на мощния едноименен клан и Aбдул Гaни Бaрaдaр, един от членовете основатели на движението.

По време на първя режим на талибаните (от 1996 г. до прогонването им от американските войски през 2001 г.) неизбраният водачески съвет беше органът, който управляваше Афганистан.

Той се прочу с публични екзекуции, рязане на крайници, забрана на жените да работят, да учат и да излизат навън непридружени от роднина от мъжки пол, забрана на музиката и пр.

ООН: Талибаните извършват екзекуции

Радикалните ислямистки бунтовници се върнаха на власт преди две седмици, пропагандирайки по-умерения си образ заради необходимостта от международна финансова помощ. Само за миналата година тя възлиза на 40 процента от БВП на страната.

САЩ и Европейският съюз остават скиптични.

Източник: Клуб “Z”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции