<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=84881" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пускат елект...

Вижте колко и какви ваксини се очакват през март? (видео)

04 Март 2021
0 859

Известните към момента доставки за месеца представи на редовния брифинг на здравните власти в четвъртък шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Според съобщеното от него от Pfizer/BioNTech трябва да дойдат 105 300 дози, разпределени в пет доставки. Първата вече пристигна преди дни.

От ваксината на Moderna през март трябва да дойдат 85 200 дози.

Очакванията за количествата от продукта на AstraZeneca са за около 300 хил. дози. Според Кирилов обаче сигурни към момента са двете първи доставки – които трябва да са на 9 март и на 11 март, и да са общо за 105 600 дози. Другите, т.е. близо две трети, не са все още потвърдени от компанията, която вече намали доставените количества през февруари.

“На финален етап е оценката на ваксината на “Янсен” от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), уточни още Кирилов. Ако становището е положително, това ще е първата еднодозова ваксина. Очакванията са доставките да стартират от април, от тази ваксина обаче България е заявила най-малко дози. Ваксините на “Кюрвак” и “Новавакс” са на етап преглед от агенцията, но все още ЕК няма договор с “Новавакс”. 

Новината от днес е, че ЕМА е публикувала информация, че стартира официалната оценка на документацията на руската ваксина “Спутник V”.

Искала ли е Русия разрешение за ваксината “Спутник V” в ЕС или това е поредната хибридна дезинформация?

“След получаването на разрешението за употреба от ЕК ние сме в готовност от регулаторна гледна точка. Националните агенции не могат да извършват национална оценка на ваксините, които са биопродукти”, каза Кирилов.

За момента нито от Германия, нито от Франция са склонни да ни дадат назаем ваксини, уточни още той. 

В групата над 80 години ваксинираните са 9000

Председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов изнесе данни за ваксинираните групи. 41 хил. са напълно имунизираните. В трета фаза са 30 хил. души. Във втора – 27 хил. души педагогически персонал. 26 хил. са ваксинираните лекари. 11 хил. са хората, които са ангажирани в изборния процес, които са вече имунизирани. Гегов представи и колко от възрастните хора са получили доза ваксина досега. Над 80-годишна възраст това са 9 хил. души.

Според съобщената статистика 45 хил. души са били имунизирани от личните си лекари.

Личните лекари искат да ваксинират повече, с акцент върху рисковите групи

“Нашето желание този процес да бъде ускорен, да бъдат обхванати рисковите групи от населението, които ние си ги знаем. И да се сложи акцент точно върху тях.”

Това поиска зам.-шефът на Българския лекарски съюз и общопрактикуващ лекар д-р Николай Брънзалов.

Той подчерта, че досега личните лекари средно са получили по един флакон с ваксини, т. е. за 10 човека (ваксинирането при тях е с AstraZeneca- бел. ред.).

Преди дни от Сдружението на общопрактикуващите лекари изпратиха писмо до здравния министър, в което обясняват, че са получили едва една четвърт от заявените от тях количества, че на практика се изхвърлени от ваксинационния процес и че очакват да няма приоритизиране на ваксинационните пунктове за сметка на джипитата. 

До 10 март трябва да се ваксинира изборната администрация

До утре се чакат списъците за ваксинирането на членовете на секционните комисии, каза директорът на “Пирогов” Асен Балтов. А срокът, до който това може да стане, е 10 март, защото периодът до втората доза на Pfizer/BioNTech е 21 дни. Балтов описа доста интересен процес на организация на процеса на това ваксиниране – от болницата се обаждали на всеки един от хората в подадените им списъци и определяли ден за ваксиниране. Обаче понякога записаните не се явявали и тогава се налагало отворените ваксини, за да няма похабяване на дози да отиват не за секционни комисии. Балтов помоли да има обратна връзка – ако някой не идва, да съобщи. По телефона. Към 4 март се очакваше да заработи електронната система, в която да се записват желаещите ваксиниране, но тя все още не е факт. 

Източник: КлубZ

Видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции