<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=81547" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Лекo нараства...

Вижте къде е България във ваксинацията сред страните в ЕС

13 Януари 2021
0 333

Как върви ваксинацията в страните от Европейския съюз 18 дни след началото на кампанията на 27 декември 2020-та?

Данните на Our World in Data (тук са и източниците за статистиката за отделните държави) сочат, че Дания излиза начело в класацията за държавите членки с най-голям брой дози от ваксина срещу Covid-19, приложена на 100 души от населението на страната.

Специална секция за въпроси и отговори за ваксините откриват към Единния информационен портал

Трябва да се има предвид уточнението, че двете ваксини, одобрени към момента от ЕС, се прилагат на две дози, т.е. това не е реалния брой окончателно ваксинирани, пише Клуб Z.

С уговорките, че процесът е на начален етап, че тепърва се очаква одобрение и на други ваксини и т. н., класацията все пак представя интересен ориентир за стартовите темпове в отделните страни. И тук спрямо данните към 10 януари България е съвсем в дъното – като след нея са Люксембург, Чехия и Белгия, но и при трите страни последните данни са от по-ранен етап. 

Интересно е, че в понеделник здравните власти в България заявиха, че темповете на ваксинация в страната са добри и близки до тези на Германия. Според тези данни обаче Германия е на 7-ма позиция сред страните от ЕС с 0,73 дози на 100 души от населението, при България са 0,19 дози на 100 души от населението (и за двете страни данните са към 10 януари т. г.)

Само като сравнителна перспектива тук присъстват и Великобритания, която започна малко по-рано с ваксинацията, но бързо одобри три ваксини, така че сега прилага вече и тази на “АстраЗенека”, която е по-евтина и по-лесна за съхранение, както и Русия, която от месеци обяви, че прилага собствената си ваксина “Спутник”. Третата страна извън ЕС – Норвегия започна ваксинацията едновременно със страните от съюза на 27 декември м. г. 

Втората графика представя приложените в абсолютни стойности досега дози. Към 11 януари във Великобритания са инжектирани 2,68 млн. дози от ваксини срещу Covid-19.

Данните от Единния информационен портал показват, че от 27 декември 2020 г., когато стартира кампанията, до днес в България са поставени 15 780 дози, за предния ден 1619. (Проста сметка сочи, че при това темпо към края на годината ще бъдат ваксинирани – с една доза – около 300-350 хил. души.) 

Според информация на Министерството на здравеопазването до юли се очакват 1,5 млн. дози от ваксините на “Пфайзер”/”Бионтех” и “Модерна”, които ще стигнат за около 750 хил. души, и когато бъде одобрена ваксината на “АстраЗенека” – от нея около 4,5 млн., които отново се разделят наполовина, за да се получи броят на ваксинираните.

 „Очакваме първата доставка от втората разрешена за употреба ваксина на компанията „Модерна“. Количеството, което ще пристигне, е 2400 дози, като доставката се извършва едновременно във всички европейски държави“, докладва Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата, във вторник на среща при премиера Бойко Борисов. (Междувременно днес обещаното количество вече пристигна – бел. ред.)

Следващата доставка ще бъде на 18 януари, когато България ще получи 35 000 дози от ваксината на „Пфайзер/Бионтех“, следват още около 4000 дози на 25 януари отново на „Модерна“, а на 2 февруари – 35 000 дози на „Пфайзер/Бионтех“. 

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции