Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Вижте маймуните, които сър Дейвид Атънбъро се опитвал да заснеме през последните 50 години (видео и снимки)
Вижте маймуните, които сър Дейвид Атънбъро се опитвал да заснеме през последните 50 години (видео и снимки)
По света Вземи EMBED
Loading the video...
11-08-19
добавено
2065
прегледа

За стартирането на новата документална поредица на BBC - "Seven Worlds" (Седем свята), сър Дейвид Атънбъро разкри, че е успял да улови кадри на изключително рядка маймуна, които се опитвал да заснеме цели 50 години.

 

 

 

 

Наскоро той дори спомена, че най-голямото "лакомство" за зрителите  ще бъде именно Златната чипоноса маймуна. Той също така сподели, че се е надявал да забележи примата в Китай през шестдесетте години на миналия век, но за нещастие така и не е успял.  

 

 

 

 

"Никога досега не бях виждал кадри с тях. Веднъж прочетох научна статия относно тези красиви същества и си помислих, че трябва да ги заснема! Това обаче беше още през 60-те години и не можахме да стигнем до Китай, така че в крайна сметка се отказах... наскоро обаче екип на BBC дойде при при мен и ми каза "имаме кадрите!", сподели Атънбъро.

 

Новата поредица, разказана за пореден път от него, ще ни покаже седемте континента, всеки с уникалния си климат и терен, проследявайки различните видове и как те са се приспособили към средата, както и проблемите, пред които сме изправени вследствие на климатичните промени.

 

"'Seven Worlds, One Planet" (Седем свята, една планета) ще покаже невидимото поведение на животните от всички континенти, включително горещите равнини на Африка и замръзналите води край Антарктида.

 

 

 

 

"Азия, най-големият от всички континенти, ще покаже живота в крайностите, докато Европа ще разкрие изненадващи драми в дивата природа, скрити в непосредствена близост до нас. Разказвайки неизвестни, невиждани и уникални истории за дивата природа, документалната поредица ще разкрие основната истина за това, което прави всеки всеки от седемте ни "свята" уникален", каза BBC за поредицата.

 

Доку-сериалът отнел четири години, за да бъде заснет, така че можете да си представите само невероятните кадри, които са уловени, включително и някои от сърцето на вулкан, благодарение на дрон.

 

Сър Атънбъро иска шоуто да насърчава още повече хората да признаят, че имаме само една планета, за която трябва да се грижим, защото целият ни живот зависи от нея.

 

 

 

 

"Всеки от тези континенти има различен геоложки проблем. Животът на всеки един от тях се е създал по различен начин и продължава да оцелява. Всеки един епизод от предаването има два-три момента, които спират дъха ми, защото са невиждани до сега, включително и от мен", каза той пред Daily Mirror.

 

"Бих искал публиката да оцени колко красиви са тези неща, но също и как те са свързани с нас и как сме зависими от тях. Всеки континент има своите екосистеми. Тъжното в случая е, че влиянието ни е навсякъде и сме направили трагична и огромна бъркотия.

 

 

 

 

"Най-сетне обаче, нациите започват да се обединяват и да признават, че всички живеем на една и съща планета, защото всички тези "седем свята" всъщност са един единствен свят, а ние сме изцяло зависими от него", добави той.

 

 

Източник: Tyla

Видео: BBC