<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=79764" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: За ваксините,...

Вижте мотивите на съда за оневиняването на прокурора-бияч от Самоков

11 Декември 2020
1 6187

Скъпи приятели, наскоро ви показахме поредния случай на агресия – този път от Самоков. Кадри от охранителни камери показват как през лятото на 2019 година тогавашният прокурор Христо Белстойнев събаря на тротоара в центъра на града жената, с която е имал лични отношения, Даниела Груева. По-късно запис от друга камера показва как той я извлича от колата и я бие и на паркинг, намиращ се в непосредствена близост. Случаят и кадрите можете да си припомните във видеото горе, а повече подробности на следващия линк:

Съдът оневинява бивш прокурор, пребил жена в центъра на Самоков (РЕПОРТАЖ)

Случаят нашумя след като Софийският градски съд постанови на първа инстанция, че обвиняемият е невиновен. В интервю с репортерката ни Виктория Симеонова пострадалата и журналистката и доброволка във фондация „Анимус“ Мария Касимова – Моасе коментираха това съдебно решение.

Вчера късно вечерта бяха публикувани и мотивите за това съдебно решение, които са достъпни тук:  https://bit.ly/341AUZv

От тях става ясно, че според съдът действията на Белстойнев се дължат на предисторията на отношенията му с потърпевшата. Въпреки че и в мотивите се споменава и за други случаи на агресия от страна на обвиняемия към Даниела Груева, в крайна сметка той е обявен за невиновен, защото свидетели на отношенията им са дали показания, които го превръщат в нейна жертва. Кадрите от охранителните камери се споменават, но се дава тълкуване за тях по-скоро като допълващи, но не и като основни доказателства – съдът разчита много повече на свидетелите на Белстойнев, които според Мария Касимова-Моасе всъщност са и в роднинска връзка с него.

Мотивите на съда звучат по-скоро като сценарий за сапунен сериал, отколкото като свидетелство за приемане на случая насериозно – дали това, че обвиняемият е част от съдебната система е причина за това, можете да прецените и сами. Факт обаче е че заради подобни решения хиляди хора се страхуват да потърсят правата си и да се борят срещу агресията, а тя придобива все по-чудовищни и плашещи размери. В същото време е налице и друго типично за родната действителност явление – някои са по-равни от други – когато човек има по-голяма власт и възможности, това го прави ненаказуем. Да не се чудим после защо жертвите на насилие растат прогресивно, а вместо справедливост съдилищата отчитат оправдателни присъди.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Nikola Ivanov

    11 Декември 2020

    Господари, този случай така ли ще го оставите?

Реакции