Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Вижте мъжкото хоро в Калофер (ВИДЕО)
Вижте мъжкото хоро в Калофер (ВИДЕО)
Забавно Вземи EMBED
Loading the video...
06.01.17
добавено
3947
прегледа

Православната църква празнува днес Богоявление, или Йордановден, който е третият по значимост християнски празник през годината.

 

Според библейската легенда на този ден Исус Христос е кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение.”

 

За здраве всички участват в освещаването на водата, когато след празничната черковна служба, свещеникът хвърля в нея Светия кръст. Въпреки обичайния за този сезон студ млади мъже скачат във водата и изваждат кръста от нея. Който го извади, бива честит и здрав през цялата година. Болни се къпят във водата, където е хвърлен кръстът.

 

По традиция на днешния ден се изиграва така нареченото "мъжко хоро" в ледените води на река. Вижте днешното мъжко хоро в Калофер!