Следва: Борисов обик...

Вижте опостушителното въздействие на климата и туризма върху италианските Алпи (видео и снимки)

10 Декември 2019
0 2823

Пустите ски лифтове и разрушените хотели са част от реликвите на туристическата индустрия, която първо съблазни и след това изостави Алпите, заедно с циментa, стоманените кабели, павираните паркинги и обезлесените склонове.

 

 

""

 

 

От Пиемонт до Фриули има стотици изоставени ски курорти в Италия, след като ги изчислиха до 186 през 2011 г., а оттогава техният бвой вероятно е нараснал. Всичко това е в резултат на по-топлите зими и по-кратките ски сезони, съчетани с лошите инвестиции и високи експлоатационни разходи, които допринесоха за бавната смърт на малките и средните ски курорти.

 

 

Последните четири години бяха най-горещите в света, като планинските райони са особено засегнати от  климатичните промени, тъй като всеки 1 градус на повишаване на температурата в равнините съответства на 2 градуса покачване в Алпите.

 

 

""

 

 

Учените от Цюрихския технологичен университет прогнозират увеличение между 2.5 и 4.5 градуса за швейцарските Алпи до 2050 г., а подобни прогнози има и за останалите части от Алпите.

 

С подобни прогнози бъдещето на ски курортите на по-ниска надморска височина става все по-мрачно и тези, които оцеляват, са принудени да разчитат все повече на изкуствен сняг.

 

„През изминалия ски сезон до февруари по-голямата част от ски курортите работиха почти изключително благодарение на изкуствен сняг“, каза Франческо Пасторели от Международната комисия за защита на Алпите (Cipra).

 

„Това има очевидни последици за околната среда и икономическата устойчивост на ски курортите“, добави той.

 

 

""

 

 

Грандиозните панорами на Алпите се промениха, а белите следи от изкуствен сняг сега се простират през жълти поляни, като туристите се редят на опашка, за да се спускат по склонове, които стават все по-замръзнали или изгнили.

 

Малко от тях осъзнават колко е скъпо да се произвежда изкуственият сняг, който струва между 3 и 5 евро на кубичен метър. Италия има около 4000 км ски писти, а сметката за покриването им с изкуствен сняг се увеличава с до 500 милиона евро всеки сезон.

 

 

""

 

 

Въпреки че туристите и инвеститорите вече избягват много райони, все още има хора, които нямат намерение да ги напускат.

 

Рензо Пинард е собственик на хотел "Belvedere" в "Pian del Frais" – ски курорт в Пиемонт. През последните години няма достатъчно сняг, за да може да функционира курортът, а туристите, които някога го посещаваха, вече избират други места за своята ваканция и редица квартири в града са с табели за продажба.

 

 

""

 

 
"Това е моят дом и моята земя… това е историята на моето семейство и никога няма да си тръгна. Места като Pian del Frais могат да оцелеят, но трябва да променим мирогледа си и да намерим алтернативи за опазване на курортите в Алпите“, каза Пинард, който е един от последните жители на града.

 

 

""

 

 

Източник: The Guardian

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции