<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42741" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Коалата, коят...

Вижте промените в природата за последните 10 години, вследствие на климатичната криза (видео и снимки)

26 Ноември 2019
0 1826

С наближаването на края на това десетилетие, потребителите в социалните медии все повече и повече публикуват в Instagram и Facebook, снимки и миймове на себе си сега и когато са били по-млади, с хаштага #2009vs2019.

 

В началото на тази година, подобна тенденция се появи с името „10-годишно предизвикателство“, в която хората съпоставят снимки на себе си от 2009 и 2019 година.

 

Някои еколози обаче се възползваха от възможността да акцентират върху „10-годишното предизвикателство за Земята“.

 

 

""

Швейцарският ледник "Рона" през тази година (горе) и септември 2009 г. (долу)

 

Не само, че 2018 г. се оказа най-топлата година за океаните досега, но учените разбраха, че те също така се загряват с 40% по-бързо, отколкото са предполагали. Нещо повече, последните проучвания установиха, че ледената покривка на Гренландия се размразява близо шест пъти по-бързо, отколкото през 80-те години на миналия век, а Антарктида е на прага на необратимо топене.

 

 

""

Разтопеният ледник "Педерсън" в Аляска – 1917 г. (ляво) и 2005 г. (дясно)

 

Сайтове като Reddit и Instagram експлодираха с публикации, призоваващи за по-голяма осведоменост на обществеността относно последиците от изменението на климата. Въпреки че оригиналното предизвикателство има за цел да предостави визуално представяне на начина, по който някой е узрял или се е променил, версиите с промяната на климата имат едно по-сериозно послание и то е, че именно това е важното 10-годишно предизвикателство, върху което трябва да се съсредоточим.

 

 

""

""

Топенето на ледника Мур в Аляска през последните 120 години

 

 

Много от 10-годишните сравнителни снимки показват топящи се ледници – един от най-визуално драматичните ефекти на затопляща се планета.

 

Топящите се ледници означават, че Северният полюс и Южният полюс бавно, но сигурно се преобразяват напълно. В най-лошия сценарий, наречен "пулс", по-топлата вода може да доведе до срутване на ледниците, задържащи ледените покривки на Антарктида и Гренландия. Това би изпратило огромни количества лед в океаните, което потенциално би довело до бързо покачване на морското равнище по целия свят.

 

 

""

Смаляването на езерото Оровил в Калифорния в рамките на три години – от юли 2011 г. (ляво) до август 2014 г. (дясно)

 

Ако "пулсът" се случи, морското равнище в Южна Флорида, САЩ, може да се увеличи с 3 до 9 метра до 2100 г., но тъй като водата, подобно на повечето неща, се разширява, когато се затопли, покачването на морското равнище е неизбежно, дори ледените плочи да не се стопят, защото океаните абсорбират 93% от топлината, която парниковите газове задържат в атмосферата.

 

 

""

Огромна площ от гората Салта в Аржентина е изчезнала от 1972 г. (ляво) и 2009 г. (дясно)

 

Едно е да се говори за тези заплахи абстрактно, но е съвсем друго, когато видим и визуалните доказателства за тях.

 

 

Източник: Business Insider

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции