Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Вижте разрухата в "Сталинската ривиера" - най-луксозният курорт в Грузия от времето на СССР (видео и снимки)
Вижте разрухата в "Сталинската ривиера" - най-луксозният курорт в Грузия от времето на СССР (видео и снимки)
По света Вземи EMBED
Loading the video...
02-13-20
добавено
465
прегледа

Спа курортът Цхалтубо или „Сталинска ривиера” е някогашна резиденция на лидерите на Съветския съюз, а сега развалина, която подслонява хиляди бежанци от войната, пише DailyMail. Фотографът Амос Чапъл го представя в серия удивителни снимки. Вижте ги и вие!

 

 

 

 

През годините на военния конфликт в Абхазия държавните санаториуми в града дават подслон на около 9000 бежанци. Някои от техните семейства живеят там и до днес.

 

 

 

 

„В изоставените сгради, където атмосферата е напълно потискаща, можете да срещнете възрастни дами да се разхождат сред грандиозни рушащи се атриуми с кристални полилеи, висящи от тавана”, разказва Чапъл и допълва: „Грузия пострада по-тежко от останалите републики на Съветския съюз и места като Цхалтубо са убедително доказателство затова, както и за опитите на страната да намери пътя си.”

 

 

Буджина Иванишвили

 

 

Амос Чапъл споделя, че е научил за курорта след като чул по новините, че най-богатият човек в Грузия – Буджина Иванишвили, лидер на управляващата партия "Грузинска мечта" планирал да приватизира санаториумите и да построи нови жилища за бежанците, които живеят все още там.

 

 

 

 

Два от санаториумите все още работят и са в добро състояние и привличат посетители с горещите си кални бани.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Цхалтубо е малъг град в западна Грузия, известен с минералните си извори. Като курорт градът се развива интензивно след 1926 година, като през 1931 е посетен лично от Йосиф Сталин, който си лекува крака тук с целебните води, богати на радон и карбонати. В една от баните още се пази фриз на Сталин, както и частният басейн на Първият. Днес курортът е силно западнал.

 

 

 

 

 

Източник: DailyMail

Снимки: Amos Chapple