<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=84110" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Белгия отчит...

Вижте уникални снимки отвътре на съветска ядрена подводница от Студената война

18 Февруари 2021
1 1884

Впечатляващи снимки от интериора на съветска ядрена подводница от епохата на Студената война публикува семейство белгийски фотографи от украински произход, пише DailyMail.

Подводницата е от клас “Фокстрот”, наречена B-143 и е била експлоатирана в периода 1960 – 1991 година. На борда ѝ е бил предвиден екипаж от 80 души и въоръжение с тежки торпеда, включително и ядрено такова.

Двойката Олга Соруханова и Владимир Куксов, които подържат фотографски профили в социалните мрежи, са запечатали част от историята на Студената война за поколенията, като са се качили на борда на подводницата през януари миналата година в Белгия близо до мястото, където тя е била нарязана за скрап.

Потънала преди 30 години съветска подводница излъчва радиация 100 000 пъти над нормата (видео)

„Подводницата навярно е била патрулиращ съд, предназначен предимно за борба с вражески кораби”, споделя Х. И. Сътън – военноморски експерт. “Тя би могла да пренася и други по-малки подводници, но не е най подходяща за това. Би могла да превозва до 22 тежки торпеда, като разполага с шест стрелкови улея отпред и четири отзад. Това я равнява на общо пет подводници от клас “Трафалгар” на Кралския флот. Много е вероятно да е носила и ядрено бойно торпедо на борда си, което е било нещо нормално за съветските подводници.”

„Това е място, на което не попадаш всеки ден”, разказва Олга Соруханова. “Изследвайки изоставени места от години, изглежда, че сме виждали почти всичко. Но този случай не беше такъв. Тесните проходи, липсата на пространство и пълната тъмнина не бяха най-добрите условия за преживяване. Но беше безумно интересно”, допълва тя.

Източник: DailyMail

Снимки: Chiffa Photography

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции