<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=78706" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: От 2000 до 25 000 е...

Вижте 9 смущаващи прилики между реч на Борисов и тази на шведския премиер от три дни по-рано (видео)

26 Ноември 2020
0 3752

В деня, в който бе обявен новият локдаун в България от министъра на здравеопазването 25 ноември, премиерът Бойко Борисов публикува във Facebook профила си изявление, което в отделни свои части поразително повтаря думи от изказването на шведския премиер Стефан Ловен, направено три дни по-рано – на 22 ноември.

Копирани или не, мотивите „заедно ще се справим с Covid-19“, „вече сме го правили през пролетта“, „ще се възстановим въпреки индивидуалните жертви на всеки от нас“ са само част от еднаквите послания, които могат да бъдат открити в двете обръщения. Разбира се, контекстът е различен заради различната епидемична обстановка в двете страни.

Борисов за извънредните мерки: Взимаме трудни, но мъдри решения и трябва да ги изпълняваме заедно (видео)

Тук можете да сравните извадени пасажи от двете изявления и сами да да прецените копирал ли е пресцентърът на Борисов и МС речта на колегата му Льовен:

Льовен: „Новият коронавирус принуди всички ни да направим големи жертви. Трябваше да се откажем от толкова много любими неща. Трябваше да отменим много важни събития от нашия живот“.

Борисов: „Всеки от нас беше принуден да направи жертви – да се откаже от любими неща, да промени начина си на живот и на работа“.

Льовен: „Сега виждаме ясно, че малката възможност да си отдъхнем, която имахме през лятото и есента, вече я няма“.

Борисов: „Сега обаче виждаме ясно, че малката възможност да си отдъхнем, която имахме през лятото и есента, вече я няма“.

Льовен: „Швеция е подложена на изпитание. Но Швеция ще се изправи“.

Борисов: „Подложени сме на изпитания. Но ви уверявам, че заедно ще се справим с тях“.

Льовен: „Въпреки всичко – функционират добре както здравната система, така и социалните грижи“.

Борисов: „Здравната и социалната ни системи работят въпреки трудностите“.

Льовен: „Въпреки всичко – строят се сгради и пътища“.

Борисов: „Продължаваме да строим пътища, защото след пандемията инвеститорите трябва да могат да стигнат до всяко крайче на България“.

Льовен: „Въпреки всичко – нашите деца получават образование и имат желание да учат“.

Борисов: „Въпреки всичко – децата получават образование, а българските учители също са герои“.

Льовен: „Именно заради тях трябва да се поряви решителност, самодисциплина и чувство за лична отговорност“.

Борисов: „Да проявим заедно решителност, самодисциплина и чувство за отговорност“.

Льовен: „Предпазихме себе си, нашите близки, а дори и хората, които не познаваме“.

Борисов: „Като носим маски, като спазваме мерките, като пазим хората, които обичаме, като пазим колегите си и дори непознатите в градския транспорт или магазина (б.а. – „можем да бъдем герои“).

Льовен: „Но затова е необходимо тук и сега да покажем своята сплотеност и отговорност“.

Борисов: „Да проявим заедно решителност, самодисциплина и чувство за отговорност“.

В публикацията си във Facebook Борисов каза:

„Ние, държавниците, трябва да вземем трудни, но мъдри решения, които да Ви убедим заедно да прилагаме и изпълняваме. Уверен съм, че само заставайки рамо до рамо – лекари и медицински сестри, здравни работници, учители, учени, органи на реда, държавници, работещи и пенсионери, млади и възрастни, всички ние, заедно като общество можем да се справим! Вече сме го правили!“, казва той, напомняйки отново за думите на шведския си колега:

“Когато излезем от кризата, всеки ще си спомня как е помогнал на другия. Помнете солидарността, помнете, че сте част от обществото. Трябва да покажем нашето обединение тук и сега, да поемем отговорност тук и сега. Това е по-силно от вируса, който трябва да победим. Да го направим. Заедно. За Швеция“, каза премиерът на Скандинавската държава.

„Но ние използвахме времето на мерките и намалихме натиска върху болниците и пренастроихме икономиката си. Много български фирми започнаха да произвеждат необходимите защитни материали. Днес няма болнично заведение в страната, в което да липсват маски, защитни облекла, ръкавици, очила и дезинфектанти. И те са толкова качествени, че много от партньорите ни в ЕС и на Балканките заредиха системите си именно с български защитни материали, написа Борисов. А в речта на Льовен четем:

„Рано през пролетта се изправихме пред гигантско предизвикателство като пандемията. През ноември вече е ясно, че ще отнеме време, преди да се завърнем към нормалния живот. Затова ви моля за нещо трудно, но нужно. Поехме отговорност, направихме го заедно. Това е нашата сила. Швеция е сила. Швеция е тествана, но ще се справи. Вече сме го правили през пролетта”.

Швеция призна, че така и нямат данни стадният имунитет да забавя Covid-19

Швеция, която предприе нетрадиционен подход за овладяване на коронавируса, като не затвори страната и не наложи строги ограничения, е изправена пред проблеми с втората вълна. Страната с население от 10,2 млн. души има над 230 хиляди случая от началото на пандемията, както и повече от 6500 жертви.

Вижте 9 смущаващи прилики между реч на Борисов и тази на шведския премиер от три дни по-рано (видео)

България е отчела над 133 хиляди случая на коронавирус от началото на епидемията, като активните случаи са 87 073. Страната ни е сред първите места по заболяемост и смъртност в Европа през последните седмици, като почти всеки ден жертвите на Covid са над 100, а общо вече достигнаха 3367.

Източник: Булевард България

Видео: FB/Ивайло Мирчев, FB/Бойко Борисов

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции