<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=80460" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Над два пъти ...

Вирусологът Кристиан Дростен: Неспазването на мерките е причина за бързото разпространение на новия щам

22 Декември 2020
0 1331

Придобилят популярност германски вирусолог Кристиан Дростен коментира сдържано новината за появилата се мутация на Covid-19 във Великобритания, предава Клуб Z.

Какво знаем за новия щам на Covid-19: Откъде дойде, по-опасен ли е, помагат ли ваксините?

Твърденията, че тя е със 70% по-заразна от досегашния вариант на вируса все още не са доказани научно, липсват ни данни, за да излезем с ясно становище, посочи Дорстен. Той уточни, че в следващите няколко дни вирусолозите ще могат да кажат повече за новия щам на вируса.

Вирусологът Кристиан Дростен: Неспазването на мерките е причина за бързото разпространение на новия щам

Няколко са въпросите, на които трябва да се даде отговор. Първият е дали наистина този щам е по-заразен. Вторият е дали на мутацията се дължи новата вълна в района на Южна Англия или тя е многократно установена там, защото хората не спазват мерките.

Според Дростен неспазването на мерките е по-вероятната причина за разпространението на мутацията, тъй като тя вече е установена в Дания, Холандия, Белгия и Австралия и то още през септември. За разлика от Великобритания в тези страни няма такова развитие на болестта обаче, посочва още ученият. На този етап не сме нито изненадани, нито в паника. Но все пак трябва да сме нащрек, казва още вирусологът.

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции