<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=91338" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пазарите в Ух...

Вирусолог: По-леките мерки и притихването на вируса не бива да ни успокояват (видео)

11 Юни 2021
0 313

Притихването на вируса не означава, че той е изчезнал и това не бива да ни успокоява, каза вирусологът проф. Радостина Александрова пред bTV. На прага на разхлабването на мерките за носене на маски на закрито, тя съветва да използваме тези месеци за подготовка.

„Това означава и ваксинации. Не би било учудващо, ако наесен на местата, където недостатъчен брой хора са придобили имунитет, да се стигне отново до активизиране на вируса“, казва Александрова.

Отпада задължителното носене на маски за ваксинираните в определени закрити пространства (видео)

„Ако вирусът остане дори на отделни места и там се разпространява, особено пък ако се разпространява абсолютно безпрепятствено, би могъл да роди нови мутации, нови варианти“, обяснява тя.

Според експерти, темпът на ваксинация в страната е твърде бавен.

„У нас в момента има 22 дози на 100 души. В това отношение ние сме заедно с Русия и Северна Македония в Европа, но зад нас са само Беларус, Украйна, Молдова, Босна и Херцеговина и Косово“, пояснява Александрова.

Според нея, за да се върнем към нормалния живот, най-добрият път остава ваксинацията. Междувременно от другата седмица се очаква разхлабване на мерките за носене на маски в закрити помещения. Те обаче ще важат само за ваксинирани лица.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции