<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=75389" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Шефът на "Пир...

Вирусът на Covid-19 може да оцелее до 28 дни върху повърхности при определени условия

12 Октомври 2020
0 1072

Covid-19 може да оцелее до 28 дни върху повърхности. Това е много по-дълъг период в сравнение с този, който се отнася за оцеляването на вируса на грипа. Откритието е направено от учени от Австралия. Те подчертават, че този резултат може да се постигне в определени условия, съобщи The Guardian.

Изследователи от австралийската национална научна агенция казаха, че коронавирусът остава заразен при температура от 20 градуса по Целзий на гладки повърхности като дисплей на мобилен телефон, винил, неръждаема стомана и хартиени банкноти. За сравнение вирусът на грип А може да оцелее до 17 дни.

Снимка: Anadolu Agency/ Getty Images

Експериментите са показали, че с повишаването на температурата и времето за изследване, намалява и периодът, в който вирусът може да оцелее. Проучванията са били проведени на тъмно, след като вече бе доказано, че слънчевата светлина бързо убива новия вирус.

Резултатите от експеримента подчертават необходимостта от миене на ръцете и поддържането на чистота при борбата с Covid-19.

Шефове в Австралия искат да имат право да уволняват служители, ако откажат ваксиниране срещу Covid-19 (видео и снимки)

Агенцията припомня също, че Австралия е сред развитите държави, които най-добре се справят с пандемията. Сред 25-милионното население в страната досега са регистрирани 27 хил. заразени, а смъртните случаи са 898.

Броят на постъпилите в болница с Covid-19 у нас продължава да расте

За сравнение в България, където по данни на НСИ населението е около 7 млн. души, към момента общият брой на заразените е 24 402, а смъртните случаи са 892.

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции