<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=72096" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: И НФСБ се раз...

Висшият адвокатски съвет разкритикува остро проекта на ГЕРБ за промени в Конституцията

25 Август 2020
0 906

Висшият адвокадски съвет (ВАдС) публикува остра критика на проекта на ГЕРБ за промени в Конституцията, наречен гръмко от управляващите “проект за нова конституция”.

От ВАдС посочват очевидната липса на истинска съдебна реформа и поставят под въпрос нуждата от свикване на Велико народно събрание, като подчертават, че преди депутатите да се заемат с въпроса е нужен обществен и експертен консенсус.

Снимка: БулФото

“Освен грешки и неточности, проектът съдържа отклонения от основни принципни на конституционното право и немотивирани предложения за промени в демократични инструменти, традиционни за най-новата история на България, чиято полза и значимост е доказана през годините, и които са в унисон с най-добрите европейски образци. Това отстъпление от достиженията на конституционализма у нас Висшият адвокатски съвет счита за изключително тревожно”, заявяват висшите адвокати.

Експерт: В конституцията на ГЕРБ има грешки, които показват непознаване на Конституционното право (видео)

В проекта не са засегнати много важни други въпроси, които се обсъждат в правната и академична общност и в обществото. Те са свързани с действието на решенията на Конституционния съд, с изричното конституционно закрепване на правото на справедлив съдебен процес, както и „съобразяването на конституционните разпоредби с практиката на Европейския съд за защита правата на човека по ключови дела, по които България е осъждана, което от дълго време се очаква да бъдат предмет на конституционна промяна“.

“Конституцията на Борисов” дава нови права на главния прокурор и отнема от президента. Какво още предвижда?

От ВАдС призовават народните представители “независимо от тяхната принадлежност към една или друга политическа партия”, преди да гласуват за внасяне на проекта или за приемането му, да се консултират с експертите юристи, както и с академичната общност, синдикатите и работодателите, представителите на граждански организации. И поставят също така въпроса, след тези хипотетични консултации: “да се отговори дали изобщо са необходими промени в конституцията, дали предложените промени не са от компетентността на обикновено Народно събрание”. Както и ако все пак се стигне до Велико народно събрание – “да има ясен обществен консенсус дали неговият мандат да обхваща създаването на изцяло нова конституция или да е само за промени в конкретни разпоредби в сегашната”

Източник: ВАдС

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции